/

Publicerad:

Anhörigveckan vecka 40

Visste du att 70 procent av den totala vården och stödet sköts av anhöriga? Vad skulle vi göra om inte ni fanns? Under anhörigveckan vecka 40 och nationella anhörigdagen 6 oktober hyllar vi alla er som gör otroliga insatser varje dag.

Nu sätter vi fokus på dig som är anhörig

Vi kommer också ge tips och råd till dig som är anhörig. Oavsett om du är barn, vän, syskon, släkting, partner eller kollega så kan du vara anhörig - och det är okej att behöva lite stöd och hjälp ibland.

Årets vecka är digital och på den här sidan hittar du digitala evenemang, poddar och filmer som på olika sätt sätter fokus på rollen som anhörig. Du hittar också kontaktuppgifter till vårt anhörigstöd och mer information om vilket stöd du som är anhörig kan få.

Under anhörigveckan kanske du ser oss på stan – leta efter rosa västar med text “stöd till anhöriga”. Vi som jobbar på anhörigstödet kommer att finnas på plats vid olika tider för att vara tillgängliga för dig. Håll utkik i våra sociala medier efter när vi är ute! Länk till annan webbplats.

Fysiska evenemang under anhörigveckan

Partnervåld i ungas nära relationer 4 oktober klockan 18-19.15 i Tallåsaulan

Emelie Trolin, verksamhetsansvarig på kvinno- och tjejjouren Miranda föreläser om ungas våld i partnerrelationer - något som var femte person mellan 16 och 24 år varit utsatt för. Föreläsningen är kostnadsfri och du behöver inte föranmäla dig.

Från popstjärna till missbrukare med miljonskulder 5 oktober klockan 18-20 i Tallåsaulan

Patrik Wincent (programledare för Lyxfällan i TV3) berättar om sin resa in i missbruk av alkohol, droger och spel och hans väg ut ur beroendet. Ingen föranmälan och föreläsningen är kostnadsfri.

Digitala evenemang hos andra organisationer

Tema Missbruk – att vara förälder 4 oktober

Anhörigcentrum i Strängnäs bjuder på en digital föreläsning den 4 oktober klockan 9 med Anna Bergfors på tema missbruk. Anna Bergfors är mamma till en son med missbruksproblematik. Anna föreläser om att vara anhörig och om sina egna erfarenheter av att vara anhörig.
Anmälan: anhorigcentrum@strangnas.se Frågor: Eva Hammarström, 073- 867 60 51

Vilket stöd kan jag som anhörig få? 4 oktober

Att vara anhörig till en äldre person som inte klarar sig själv kan vara en utmaning. Vardaga uppmärksammar viljan att hjälpa en anhörig tillsammans med Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga (NKA) 4 oktober klockan 18-18.45. Följ med i samtalet mellan Anna-Karin Ehdwall från Vardaga, Liselott Björk från Demensakademin och Susanne Rolfner-Suvanto från NKA. På Vardagas hemsida hittar du anmälan och mer information om den digitala föreläsningen. Länk till annan webbplats.

Att välja livet - en suicidpreventiv utbildning för anhöriga 5 oktober

Anhörigcentrum i Eskilstuna kommun erbjuder en kostnadsfri digital föreläsning den 5 oktober klockan 11-12.30 med Magnus Werner på temat suicidprevention. Att ha rätt kunskaper som anhörig kan vara livsavgörande. Bland annat får du ta del av fakta, tips och råd och en samtalsmodell som kan hjälpa dig i samtal med en närstående som mår psykiskt dåligt. På anhörigcentrums evenemangssida hittar du länk till föreläsningen. Länk till annan webbplats.

Anhörigstöd till personer med hjärtsvikt 5 oktober

Hanna Allemann, doktorand, legitimerad sjuksköterska, Linköpings universitet och Frida Andréasson, postdoktor, social arbetare, Linköpings universitet ger en kostnadsfri digital föreläsning om ett stödprogram för dig som är anhörig till personer med hjärtsvikt. Det här är en del i anhörigveckan i Eskilstuna. På anhörigcentrums evenemangssida hittar du länk till föreläsningen. Länk till annan webbplats.

Webbinarium om barn som är anhöriga 6 oktober

Nationellt kompetenscentrum för anhöriga bjuder den 6 oktober klockan 10-12 in till ett webbinarium med fokus på barn och unga som är anhöriga. Föreläsningen är digital men kräver föranmälan. Det gör du via deras hemsida. Länk till annan webbplats.

Anhörigdagen 6 oktober i Uppsala kommun

Anhörigstödet i Uppsala kommun sänder årets evenemang för anhöriga direkt på sin hemsida Länk till annan webbplats. 6 oktober klockan 16.30-20. Bland annat får du träffa Malin Sävstam som överlevde flodvågskatastrofen i Thailand 2004 och Frida Blomgren som berättar om hur det är att växa upp med syskon med stora stödbehov.

Program:

  • 16.30 Anhörigcentrum introducerar dagen.
  • 16.35 Malin Sävstam - Kärleken är starkare än döden.
  • 18.00 Paus.
  • 18.30 Frida Blomgren - Annorlunda syskonskap.

Filmer & poddar

Mindfulnessövningar kan hjälpa dig att komma ner i varv och hitta ett lugn i vardagen. Följ med vår hälsoutvecklare Annica Pettersson i hennes podd Länk till annan webbplats..

Relationsvåld kan vara svårt att prata om

Oavsett om du direkt är utsatt för våld eller om du ser det i din närhet så hjälper vi dig. Ring oss på 0150-578 26 eller 0150-575 26. I filmen får du veta mer om olika typer av våld och vilket stöd du kan få av oss.

[Syntolkning av video: Upplever du våld eller vet du någon som gör det i din närhet? Våld i nära relationer kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, latent, materiellt och/eller hedersrelaterat. Att leva med våld är destruktivt och utövaren begår ett brott. Vem du än är så kan du få hjälp. Relationsvåldsteamet erbjuder stöd för dig som utsätts för våld - och för dig som utövar våld och vill ändra ditt beteende. Besöket kostar inget och personalen har tystnadsplikt.]

Beroende är en sjukdom som drabbar alla

Vi som arbetar på Mercur vet hur det känns och vad som fungerar för att komma ur ett beroende. Hos oss kommer du till en trygg och kärleksfull miljö där vi erbjuder stöd till dig som är anhörig till någon med beroendeproblem. Hör av dig till oss på 072-247 45 57. I filmen berättar vi om olika former av beroenden och hur det kan påverka och drabba dig som är anhörig.

[Syntolkning: Som medberoende styrs dina val av viljan att rädda någon från sitt missbruk. Du kan också uppleva kontrollförlust, förnekelse, tvångsmässigt beteende, besatthet och personlighetsförändringar. Alla kan bli medberoende: Syskon, barn, partner, vän, förälder, kollega eller släkting. Ett beroende kan vara missbruk av läkemedel, spel om pengar, droger eller alkohol. Vi stödjer dig som är vuxen anhörig.]

Anhörig till äldre, personer med funktionsnedsättning eller sjukdom

Vi vet att du som anhörig gör en stor insats för dina nära och kära i vardagen. Det är något vi gör av kärlek, men det kan ibland kännas svårt och tungt. Du som är den som stöttar kan själva behöva stöd för att orka! Hör av dig till oss på 0150-578 60.

[Syntolkning: Är du make, maka, sambo, partner, förälder, vän eller granne? Stöttar du någon som behöver hjälp i sin vardag på grund av sjukdom, ålder, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning? Då är du inte ensam! Därför finns vi på Anhörigcentralen. Vi kan erbjuda vägledning, förmedla kontakter, anordna hälsofrämjande aktiviteter, grupper för information- och erfarenhetsutbyte och enskilda samtal.]

Vi ger särskilt stöd till barn

I våra barngrupp träffas barn i åldern 7-12 år som upplevt missbruk eller psykisk ohälsa i sin närhet. Hos oss får barnen träffa andra i liknande situation, prata om sina känslor, få verktyg att hantera sina upplevelser, stärka sin självbild och självkänsla. Ring oss på 0150-48 82 27 om du vill veta mer.

[Syntolkning: Känner du ett barn som växer upp i en familj med pågående eller tidigare missbruk? Det kan vara en anhörig med psykisk ohälsa, alkohol- eller drogproblem. På Familjeenheten får barnen stöd och träffa andra i liknande situation. Det är inte ditt fel att någon annan missbrukar. I filmen syns även bilder från naturen.]

Behöver du prata med någon?

En anhörig kan vara någon i familjen, en släkting, en nära vän eller granne. Vilket stöd som passar dig som anhörig beror på dina behov och den livssituation du befinner dig i. Du behöver inte själv veta vad du vill ha för stöd. På vår sida för anhöriga hittar du mer information, kontaktuppgifter och tips från oss.