/

Publicerad:

Skärpta rekommendationer i Sörmland

Spridningen av covid-19 har åter börjat öka i Sörmland. Därför inför nu smittskyddsläkaren rekommendationer som gäller omgående. Det handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer, samt avrådan från icke nödvändiga resor.

Smittskyddsläkarens rekommendationer:

  • Avstå från icke nödvändiga resor. Res så smittsäkert som möjligt vid nödvändiga resor.

  • Var och en bör använda engångsmunskydd när man reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (klockan 7–9 och klockan 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19. Detta gäller personer födda 2004 och tidigare.

  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Detta avser inte förskolor eller klassrumssituationen i grund- och gymnasieskola. Var och en anskaffar eget munskydd. Observera att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om man träffar andra personer än de i den egna mindre kretsen, ska man undvika att vara nära varandra. Umgänge sker helst utomhus, men håll avstånd även där.

  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta det är möjligt. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, ska man undvika trängsel, hålla avstånd och försöka träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Vid luftvägssymtom, även lindriga, ska man stanna hemma och lämna prov för covid-19.

  • Skolor ska behålla delvis distansundervisning under vecka 9 och 10.


Mer information på Region Sörmlands hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.