/

Publicerad:

Biblioteket öppnar igen 25 januari

Katrineholms bibliotek öppnar på ett smittsäkert sätt måndagen 25 januari - om inte regeringen kommer med nya direktiv i samband med att den tillfälliga pandemilagen tas i bruk 10 januari.

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder rekommenderar att verksamheterna avvaktar till efter helgerna för att se hur det utvecklar sig med smittspridningen och regeringens beslut.

Folkbiblioteken i Sörmland håller lokalerna stängda till och med 24 januari men erbjuder olika typer av biblioteksservice. I Stockholms stad är det helt stängt till och med 24 januari (ingen utlånings- eller återlämningsverksamhet) men tre bibliotekslokaler är öppna för medborgarservice. Samma service erbjuder Katrineholms Kontaktcenter som håller öppet, där Katrineholms bibliotek tillhandahåller besöksdator och skrivare.

Katrineholms bibliotek är inte stängt men lokalerna är stängda för att bidra till minskad trängsel i samhället.

För att bidra till minskad smittspridning i samhället har lokalerna varit stängda sedan 7 november men fortsatt febril verksamhet råder på Katrineholms bibliotek.

Som invånare kan du:

  • ringa, mejla eller ringa på dörrklockan vid huvudentrén på Kulturhuset Ängeln för att komma i kontakt med bibliotekarierna.
  • träffa en bibliotekarie digitalt.
  • beställa och låna böcker, både ur Katrineholms bibliotekssamlingar och från andra bibliotek runt om i Sverige, så kallat fjärrlån.
  • beställa och låna annan media.
  • hämta ut dina beställda böcker både på huvudbiblioteket och på de tre filialbiblioteken i Julita, Björkvik och Sköldinge.
  • fortfarande använda tjänsten boken kommer, en tjänst som ökar i popularitet.
  • Skolbibliotekens verksamhet fortsätter som vanligt med anpassningar för att minska smittspridningen.
  • Upptäcka bibliotekets digitala utbud som har ökat.
  • ta del av instruktionsfilmer som hjälper dig att lära dig mer om våra olika digitala tjänsterna som vi erbjuder.

Folkhälsomyndighetens jurist har intervjuats i Dagens Nyheter angående att stänga folkbiblioteken under en bestämd tidsperiod: ”Bitte Bråstad betonar att det är en vädjan från regeringen, och inget som är juridiskt bindande. Det är därmed inte olagligt.”

Läs mer om vår verksamhet på bibliotekets sida.