/

Publicerad:

Premiär för Mälartåg på linjen Linköping-Katrineholm-Eskilstuna-Västerås-Sala

I dag den 16 november gör det nya dubbeldäckartåget Mälartåg premiär på linjen Linköping-Katrineholm-Eskilstuna-Västerås-Sala. Det innebär att stora moderna regionaltåg nu rullar på de fyra Mälartågslinjerna, med fler sittplatser som bidrar till att de som måste resa till jobb och studier får en säkrare och tryggare resa.

Mälartågs linjekarta

Mälartågs linjekarta

Linköping-Norrköping- Katrineholm-Flen-Hälleforsnäs-Eskilstuna-Kvicksund-Kolbäck-Västerås-Ransta-Sala blir den fjärde linjen i Mälardalen som trafikeras med Mälartåg. Trots rådande läge till följd av corona är det många som behöver resa till jobb och studier. Det nya toppmoderna fordonet ger en enklare och bekvämare resa. Det är specialanpassat för regionaltågstrafik med hög komfort och goda möjligheter att arbeta ombord. Fordonet har tre gånger så många sittplatser, 357, jämfört som tåget som det ersätter på linjen. Även nya avgångar på linjen från mitten på december kommer att innebära fler sittplatser i rusningstid och att resenärerna kan få mer utrymme i tågen.

Totalt kommer fyra Mälartåg att trafikera linjen genom Östergötland, Sörmland och Västmanland. Efter premiären med det första tåget den 16 november sätts det andra i trafik den 13 december och ytterligare två tillkommer inom det närmaste halvåret. Trafiken på linjen kompletteras med sex befintliga regionaltåg som rustas upp och moderniseras under nästa år. Totalt 33 Mälartåg planeras vara i trafik i Mälardalen inom det närmaste halvåret. Ytterligare tolv Mälartåg är beställda och ska enligt plan börja levereras och sättas i trafik hösten 2021.

Om Mälartåg

De nya dubbeldäckartågen är tillverkade i Schweiz. Varje tågsätt är utrustat med 333 sittplatser och 24 fällstolar. De fasta sittplatserna är ställbara och har arbetsbord, tillgång till wifi, läslampor och eluttag. På Mälartåg finns klimatanläggning och resenären kan också ta med sin cykel. Det finns plats för upp till sex cyklar i varje tågsätt, och det är tillåtet att ta med en cykel per resenär i mån av plats. Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet.

Mälartåg trafikerar dessa fyra linjer

  1. Örebro-Arboga-Kungsör-Eskilstuna-Strängnäs-Läggesta-Nykvarn-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm (-Uppsala)
  2. Hallsberg-Vingåker-Katrineholm-Flen-Gnesta-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm
  3. Norrköping-Kolmården-Nyköping-Vagnhärad-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm
  4. Linköping-Norrköping-Katrineholm-Flen-Hälleforsnäs-Eskilstuna-Kvicksund-Kolbäck-Västerås-Ransta-Sala

SJ är trafikoperatör

SJ är under innevarande trafikavtal trafikoperatör för Mälartåg och ansvarar även för Mälartåg Kundservice. Man kan resa med periodbiljetten Movingo eller samma biljetter som gäller på SJ Regional, dvs även Länskort eller SJs enkelbiljetter, endagsbiljetter och 10-biljetter. Man kan köpa Movingo periodbiljett i Movingo-appen eller på movingo.se. Den och övriga biljetter köps även i SJs app, på sj.se eller hos SJs ombud. Länskorten köps till exempel hos Sörmlandstrafiken, VL eller Östgötatrafiken.

Sök resan och tidtabeller på sj.se Länk till annan webbplats. eller se tidtabeller på malartag.se. Länk till annan webbplats.