/

Publicerad:

Skärpta allmänna råd

De skärpta råden riktar sig till dig som bor och verkar i Katrineholm och gäller 5 -26 november.

Folkhälsomyndigheten har, i samråd med Region Sörmlands smittskyddsläkare, beslutat att kraftigt skärpa de allmänna råden i Sörmland. Det görs för att bromsa smittspridningen.

Du bör:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

  • Avstå från att delta i fysiska möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte i idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

  • Om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

De skärpta allmänna råden omfattar även verksamheter som exempelvis butiker, köpcentrum, idrottsanläggningar och arbetsplatser.

Publikgränsen på max 50 personer återinförs i Södermanlands län från den 5 november.

Pandemin är inte över – nu håller vi i och håller ut för att fler inte ska insjukna, för att skydda personer i riskgrupper och för att inte fler ska behöva vård.

Verksamheter som påverkas av de skärpta råden

Uppdaterad 6 november klockan 8.30.
Följande kommunala verksamheter i Katrineholm påverkas:

Idrott- och föreningsliv

Kommunens lokaler för idrott och föreningsliv håller öppet för barn- och ungdomsverksamhet som innefattar träning för barn födda 2005 eller senare. Det gäller bland annat sportcentrum, idrottshallar, ishall, isarena, simhall, tennishall, boulehall, gymnastikhall. Vi håller även öppet för skolans idrottsundervisning. Däremot är lokalerna stängda för allmänheten och övrig verksamhet. Simhallen och allmänhetens åkning i isarenan och ishallen stänger för allmänheten.

Den verksamhet som genomförs i våra lokaler ska följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Kulturhuset Ängeln, biblioteken och Perrongen

Kulturhuset Ängeln, konsthallen och biblioteket med filialer stängs för allmänheten. Du kan fortfarande hämta reserverade böcker och annan media efter kontakt med biblioteket. Du kan lämna tillbaka det du lånat i bokinkastet. Du kan självklart använda våra digitala tjänster! Perrongen och Lyckliga gatorna fortsätter sin verksamhet, men med begränsningar på 50 deltagare.

Våra scen- och kulturlokaler är öppna för föreningsverksamhet. Det är varje förenings ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och allmänna råd. Det innebär också att ställa in om aktiviteter inte går att genomföra på ett smittsäkert sätt. All programverksamhet inom kulturen ställs in eller flyttas fram.

Omsorgsboenden

Kommunen avråder just nu för besök på våra vård- och omsorgsboenden.

Kontaktcenter

Kontaktcenter är öppet men tar bara emot ett fåtal besökare samtidigt i lokalen under de kommande tre veckorna. Kontakta oss gärna via mejl och telefon i första hand. Läs mer om hur du kontaktar oss på kontaktcenter.

De skärpta råden gäller i första hand fram till och med den 26 november.

Katrineholms kommun kan även komma att behöva besluta om fler åtgärder.