/

Publicerad:

Spännande Kockduell mellan högstadieelever

Det puttrade, fräste, bubblade och doftade riktigt gott i hemkunskapsköket på Järvenskolan Södra när Kockduellens första deltävlingen ägde rum. På bara 50 minuter skulle de få ihop en god rätt – och de sista minutrarna var det riktigt spännande.

Eleverna Elin Andersson, Stina Liimatainen och Tyra Söderling i köket.

Eleverna Elin Andersson, Stina Liimatainen och Tyra Söderling i köket.

”En minut kvar! Nu är det en minut kvar!”

Snabbt rafsar Elin Andersson upp pastan ur durkslaget och lägger på den på tallriken. Sås klickas på, ett basilikablad och en citronskiva läggs på plats och så springer hon till bordet där alla andra lags tallrikar redan står uppradade. Med sekunder till godo hinner hon och lagkamraterna Stina Liimatainen och Tyra Söderling få klart sitt bidrag. De har varit lite extra ambitiösa och gjort egen pasta.

”Vi har inte gjort pasta förut, så vi hoppas det blir bra”, säger Stina Liimatainen.

Det hela är en deltävling i Kockduellen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där elever i årskurs åtta och nio får tävla i matlagning. Efter fem deltävlingar kommer det hållas en stadsfinal i januari, och sedan får vinnaren kvala in till en riksfinal. Tävlingen sker inom hem- och konsumentkunskapen och görs tillsammans med restaurang- och livsmedelsprogrammet. Elever och lärare därifrån var på plats för att tipsa och agera jury.

”I dag kikar vi lite extra på hygien med tanke på coronapandemin. Vi har varit med i tävlingen i fyra år, och det bara växer. Nu är runt 40 kommuner med, och vi ser hur roligt det är för eleverna. Vi hoppas flera av dem får upp ögonen för restaurangbranschen, matlagning i stort men också vårt gymnasieprogram", säger Fredrik Forss som är yrkeslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Lagkamraterna Sangin Jasem, Melwin Persson och Abdi Ali lagade en krämig kycklingpasta.

Lagkamraterna Sangin Jasem, Melwin Persson och Abdi Ali lagade en krämig kycklingpasta.

50 minuter hade niondeklassarna på sig att få ihop en maträtt. Den skulle innehålla kyckling, och sedan hade de ett bord med ingredienser att välja på. Kycklingen samsas med pasta, rotfrukter och olika såser och tillbehör på tallrikarna efter tävlingens slut.

De som har sett matprogram som Kockarnas kamp eller Sveriges Mästerkock har en god bild av stämningen i hemkunskapssalen på Järvenskolan Södra, och att eleverna hade roligt gick inte att ta miste på.

Elevernas uppradade maträtter efter tävlingens slut.

Elevernas uppradade maträtter på jurybordet efter tävlingens slut.