/

Publicerad:

Vad hände med ipadfodralen?

Ett upphandlat företag blandade ihop sina produkter och levererade fel ipadfodral. Resultatet blir försenade fodral till skolorna. 

Katrineholms kommun gjorde en upphandling i våras för nya leverantör av datortillbehör. Bildningsförvaltningen har köpt in nya ipads till eleverna i årskurs 1, 4 och 7. Bildningsförvaltningen har köpt in nya ipads till eleverna, och då är det såklart viktigt att de förses med ett adekvat skydd så att de håller så länge som det är tänkt att de ska hålla. 

Bildningsförvaltningen fick av ett företag in en offert till priset 375 kronor per fodral exklusive moms. Totalt handlar det om 1583 fodral. Leverans till skolstart garanterades, och leveransen skedde som överenskommet. Ute på skolorna börjar man packa upp fodralen, och man inser då att företaget skickat fel fodral som inte passar våra ipads. 

Företaget har vid upphandlingen blandat ihop sina produkter, och vill då ha 300 000 kronor extra för att leverera det av Bildningsförvaltningen valda fodralet, vilket Bildningsförvaltningen inte går med på. Man har en budget att förhålla sig till och att betala många tusen extra för ipadfodral är inte aktuellt. 

Bildningsförvaltningen vidhåller att man fått en offert på en viss produkt till ett visst pris. 

Företaget föreslår då ett annat fodral till priset vi fått, men det är ett fodral som skolorna tidigare haft som man inte varit nöjda med. 

Båda parter tar då juridisk hjälp för att reda ut ipadfodralkonfliken. 

Det upphandlade företaget tar slutligen på sig att leverera det fodral man kom överens om i offerten, men vill inte ta tillbaka de fodral som skickats till skolor där förpackningen har öppnats. 

Så är fallet på fyra skolor som bildningsförvaltningen har omedelbar kännedom om. Trots att man handlat i god tro ute på skolorna när förpacningarna öppndes, måste vi acceptera att företaget inte behöver ta tillbaka de fodralen. 

Däremot kan vi inom ramarna för avtalet begära vite för försenad leverans, vilket förhoppningsvis täcker en del av de extra kostnaderna. 

Under tisdagen den 25 augusti gavs besked om att leveransen av de rätta fodralen kommer att ske snarast. 

De fellevererade ipadfodralen kommer kunna användas i verksamheten som ersättningsfodral eller till gamla enheter.