/

Publicerad:

Mälartågsinvigning i Katrineholm

Idag var det invigning för Mälartåg som sätts i trafik på sträckan Hallsberg-Katrineholm - Stockholm.

Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande, Monica Johansson (S) regionstyrelsens ordförande Region Sörmland och Christer Sundqvist (M) kommunstyrelsens vice ordförande gläds åt Mälartågen börjat rulla. Foto: Geza Simon

Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande, Monica Johansson (S) regionstyrelsens ordförande Region Sörmland och Christer Sundqvist (M) kommunstyrelsens vice ordförande gläds åt Mälartågen börjat rulla. Foto: Geza Simon

Tågen hade smygpremiär redan 16 mars då resenärer på stationerna Hallsberg-Vingåker-Katrineholm-Flen-Gnesta-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm kunde kliva ombord på Mälartåg, som är de nya dubbeldäckade regionaltågen. Två tåg sätts i trafik nu och till sommaren planeras samtliga avgångar på sträckan att trafikeras av nya Mälartåg.

– Det här är jättebra för utvecklingen av Katrineholm. Mälartågen skapar förutsättningar för en fortsatt regionförstoring och möjliggör ett ökat arbets-, studie- och övrigt vardagsresande som är långsiktigt hållbart, säger Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Totalt planeras 33 Mälartåg successivt sättas i trafik fram till vintern 2020. Vilket innebär att fler resenärer nu får möjlighet att resa. Tågen är anpassade för restider mellan 1-2 timmar, och kan gå i 200 km/timmen vilket innebär att restiden kommer att kortas något på vissa sträckor.

Om tågen
De nya dubbeldäckartågen är tillverkade i Schweiz. Varje tågsätt är utrustat med 333 sittplatser och 24 fällstolar. De fasta sittplatserna är ställbara och har arbetsbord, tillgång till wifi, läslampor och eluttag. På Mälartåg kan resenären också ta med sin cykel. Det finns plats för upp till sex cyklar i varje tågsätt, och det är tillåtet att ta med en cykel per resenär i mån av plats. Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet.

Mälartåg
Bakom Mälartåg står Mälardalstrafik som är ett samarbete mellan regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala län, Västmanland, Örebro län och Östergötland. Den avtalade trafiken utförs under innevarande trafikavtal av SJ och Åkerbergs Trafik.

Mälartåg ska trafikera följande fyra linjer:

Örebro- Eskilstuna-Stockholm (Uppsala)

Hallsberg-Katrineholm-Stockholm

Norrköping-Nyköping-Stockholm

Linköping – Norrköping-Eskilstuna-Västerås-Sala

Läs mer på Mälartågs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.