/

Publicerad:

Balansera mera!

Varninsskylt för halt väglag.

Varje år faller närmare 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. Av dem avlider 1000 personer. Mer än hälften av de som faller är 65 år eller äldre. Fallpreventionsveckan i Katrineholm – under en hel vecka kan du ta del av råd och tips hur du kan förhindra fallolyckor i vardagen.

Under vecka 40 kommer du att få tips och råd kring hur du kan förhindra fallolyckor i vardagen. Balansera mera har tre teman: mat, motion och medicin. Med förebyggande insatser kan många fallolyckor förhindras. Kampanjen fokuserar på hur vi själva kan minimera risken för att falla.

Alla aktiviteter är tillgängliga för dig med rullstol eller andra hjuldrivna hjälpmedel. Alla aktiviteter är öppna för alla och gratis. Under veckan kan du prova/veta mer om:

  • Med Qi Gongens lugna rörelser tränar du balans, koordination samtidigt som du tar ut rörligheten i hela kroppen.
  • Föreläsning om hur du minimerar din risk att falla. Föreläsare är Maria Isaksson, dietist, Emma Anglér, sjuksköterska och Lise-Lotte Normi, sjukgymnast.
  • Få din rullator servad, bedömd eller kanske utbytt samtidigt som du njuter av fika. Sjukgymnast och hjälpmedelstekniker finns på plats och de ger tips och råd kring hur du kan förebygga fall.

Hela veckans program finns att läsa här. Pdf, 184.4 kB.

Bra länkar

Gratis fixartjänst för dig som är över 65 år eller har en funktionsnedsättning. Fixar-Malte hjälper till med enklare service i vardagen som inte ryms inom den vanliga hemtjänsten, till exempel:

  • hänga upp gardiner och tavlor
  • byta glödlampor
  • bära möbler
  • andra uppgifter av likartad karaktär

Kontaktuppgifter och mer information om Fixar-Malte!

Här finns material med tips och råd för äldre personer om vad man kan göra själv för att minska risken att falla. Det handlar om att äta näringsriktigt, träna balans och styrka och att ha kunskap om sina mediciner. Socialstyrelsens hemsida. Länk till annan webbplats.

Filmer med tips hur man kan förhindra fallolyckor - Socialstyrelsens hemsida. Länk till annan webbplats.

Folder - Goda vanor förebygger fall Pdf, 180.5 kB.

Hälsosamma matvanor hjälper dig att må bra genom hela livet. Med åldern förändras både kroppen och vardagen. För dig som är äldre kan det till exempel innebära att aptiten minskar. Då kan du behöva äta lite annorlunda för att behålla styrka och hälsa.

Goda råd när aptiten minskar Pdf, 698.1 kB.