/

Publicerad:

Klimatsmart livsmedelskonsumtion – nytt undervisningsmaterial ska minska vårt klimatavtryck

Tillsammans med Sörmland Vatten, Flens och Vingåkers kommun med bidrag från Sörmlands Sparbank lanserar Katrineholms kommun en satsning för att utbilda unga i miljö och hållbarhet.

Undervisningspaketet innehåller bland annat fyra filmer, en kortlek och ett undervisningsmaterial riktat till skolelever.

Syftet är att öka kunskapen bland skolelever kring de klimatavtryck vi gör i vardagen kopplat till livsmedelskonsumtion. Med kunskap kan en förändring ske.

– Det här är vårt sätt att nå en yngre målgrupp och hitta nya samarbetsformer mellan oss och våra tre kommuner, säger Pernilla Stråhle, kommunikatör på Sörmland Vatten.
Hon får medhåll av Elisabeth Elmberg, också kommunikatör på Sörmland Vatten:

– Vårt uppdrag är att hantera avfall men vi vill även bidra till att matsvinnet minskar. Barn och unga är de som förändrar världen och därför är vi så glada att vi har skolelever - våra hållbarhetsambassadörer – med oss i det här arbetet, säger hon.

Filmerna och undervisningsmaterialet handlar om olika livsmedelsval i vardagen, bäst-före-datum, gröna påsen – varför den är viktig och hur matavfall blir till bränsle och gödsel, samt hur en kan äta bra för kroppen och miljön samt matsvinn.

Initiativet till satsningen kommer inledningsvis från Katrineholms kommun som sökte kunskapsmedel ur fonden ”Skicka vidare” hos Sörmlands sparbank.

– Utan Sörmlands sparbank som finansiär hade det här inte varit möjligt. Att sedan Sörmland Vatten kom med som samarbetspartner och dessutom bidrog med ekonomiska resurser har gjort att vår idé om att minska klimatavtrycket blivit verklighet tillsammans med Flens och Vingåkers kommun. Nu kan vi bjuda in våra skolelever i våra tre kommuner att tillsammas med oss förändra världen och göra mer hållbara val, säger Camilla Wiström som är måltidschef i Katrineholms kommun.