Estetiska programmet

Det estetiska programmet ger en kreativ grundutbildning och förbereder dig för högre studier. Du jobbar med tydlig programkaraktär i alla ämnen från din allra första skoldag. Gemensamt för båda inriktningarna på programmet är att du jobbar i moderna lokaler anpassade för estetiska studier. Du har tillgång till både foto- och tv-studio och dörrarna står alltid öppna mellan salarna. Du får möjlighet att jobba i skarpa case eftersom programmet ofta samarbetar med företag i regionen. Det ger dig erfarenhet om hur arbetslivet fungerar.

Programbild ES

Foto: Hanna Maxstad

Två inriktningar

Estetiska programmet i Katrineholm erbjuder två inriktningar.

  • Animation och visualisering - Riksrekryterande
  • Estetik och media

För dig som vill få spetskompetens inom animation och visualisering och möjlighet att utveckla din kreativitet inom två- och tredimensionell bild. Du lär dig om reklam, design och digital kommunikation.

Behovet av kunskaper inom två- och tredimensionell animation ökar i samhället, samtidigt som nya användningsområden öppnar vägar för nya yrken inom reklam, design och digital kommunikation. Animation och visualisering används också allt mer inom industri, medicin och underhållning.

Du får en spetsutbildning där du kombinerar animation och visualisering med kärnämneskurser.

För att få en naturlig koppling till vidare studier samarbetar vi med utbildningen Informativ illustration - informationsdesign på Mälardalens högskola.

Utbildningen är riksrekryterande vilket ger dig en unik möjlighet till erfarenhetsutbyte med elever från hela Sverige. Riksrekryterande utbildningar är godkända av Skolverket och anses vara nationellt angelägna – färdigheterna är efterfrågade. 

När du ansöker till en spetsutbildning söker du dels på dina grundskolebetyg men även genom arbetsprover. Resultatet på arbetsproverna vägs samman med betygen från årskurs 9. 

Skapa din världlänk till annan webbplats kan du läsa mer om inriktningen Animation och visualisering.

På Estetik och media jobbar du med att producera media, från porträttfoton till radio och film. Du lär dig om om digitala medier och får utveckla din förmåga att kommunicera med digitala verktyg där ljud, bild och berättande står i centrum.

Det sjuder av aktivitet på inriktningen. En vanlig eftermiddag kan några elever filma, några jobba med en reklamkampanj för radio och andra fotograferar. Det är svårt att som elev vilja gå hem på eftermiddagen.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om det Estetiska programmet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare. 

Thereze Jacobsson Siverskog

Telefon: 0150-578 98
Mejl: thereze.j.siverskog@katrineholm.se

Mer information

Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

För att ett program eller en inriktning ska starta krävs det att tillräckligt många har sökt till programmet eller inriktningen.