Estetiska programmet

Det estetiska programmet ger en kreativ grundutbildning och förbereder dig för högre studier. Du jobbar med tydlig programkaraktär i alla ämnen från din allra första skoldag. Gemensamt för båda inriktningarna på programmet är att du jobbar i moderna lokaler anpassade för estetiska studier. Du har tillgång till både foto- och tv-studio och dörrarna står alltid öppna mellan salarna. Du får möjlighet att jobba i skarpa case eftersom programmet ofta samarbetar med företag i regionen. Det ger dig erfarenhet om hur arbetslivet fungerar.

Programbild ES

Foto: Hanna Maxstad

Två inriktningar

Estetiska programmet i Katrineholm erbjuder två inriktningar.

  • Animation och visualisering - Riksrekryterande
  • Media och design

För dig som vill få spetskompetens inom animation och visualisering och möjlighet att utveckla din kreativitet inom två- och tredimensionell bild. Du lär dig om reklam, design och digital kommunikation.

Behovet av kunskaper inom två- och tredimensionell animation ökar i samhället, samtidigt som nya användningsområden öppnar vägar för nya yrken inom reklam, design och digital kommunikation. Animation och visualisering används också allt mer inom industri, medicin och underhållning.

Du får en spetsutbildning där du kombinerar animation och visualisering med kärnämneskurser.

För att få en naturlig koppling till vidare studier samarbetar vi med utbildningen Informativ illustration - informationsdesign på Mälardalens högskola.

Utbildningen är riksrekryterande vilket ger dig en unik möjlighet till erfarenhetsutbyte med elever från hela Sverige. Riksrekryterande utbildningar är godkända av Skolverket och anses vara nationellt angelägna – färdigheterna är efterfrågade. 

När du ansöker till en spetsutbildning söker du dels på dina grundskolebetyg men även genom arbetsprover. Resultatet på arbetsproverna vägs samman med betygen från årskurs 9. 

Här kan du läsa mer om inriktningen Animation och visualisering.

På Media och design lär du dig om digitala medier och får utveckla din förmåga att kommunicera med digitala verktyg där ljud, bild och berättande står i centrum.

På programmet får du jobba med att producera media, från porträttfoton till radio och film. Du upplever, tolkar och reflekterar över digitala uttryck ur olika perspektiv. Kreativitet och kommunikation genomsyrar även kärnämnena.

Det sjuder av aktivitet på inriktningen. En vanlig eftermiddag kan några elever filma, några jobba med en reklamkampanj för radio och andra fotograferar. Det är svårt att som elev vilja gå hem på eftermiddagen.

Hur många poäng krävs för att komma in?
Det varierar utifrån hur många som söker. Senaste åren har estetelever kommit in om de haft behörighet att söka ett högskoleförberedande program.

Prata gärna med en SYV om du vill veta mer.

Är det färdighetsprov även till Design och media?
Nej, färdighetsprov är det endast till Animation och visualisering, eftersom det är en spetsutbildning.

Till Design och media söker man med sina betyg.

Måste man kunna rita/fotografera/filma innan man söker till estet?
Nej och ja - om du söker till Animation och visualisering måste du göra ett färdighetsprov, men det finns olika sätt att göra proven på. Här kan du läsa mer om det.

I övrigt krävs inga direkta förkunskaper, men du måste vara intresserad av att fotografera/filma/rita/designa och vara nyfiken på att lära dig mer om detta.

Om jag vill gå Design och media, måste jag ha en egen kamera?
Nej, all utrustning du behöver för dina studier finns på skolan. Och det finns specialutrustade salar för de olika kurserna, till exempel TV-studio, animationsstudio, animationsverkstad, fotoateljé, designverkstad med mera.


Programblad

Våra programblad är praktiska A4 som du själv kan ladda ner till din dator eller skriva ut om du vill. De innehåller kortfattad information om programmet.

Programblad Animation och visualisering Pdf, 331.2 kB.

Programblad Media och design Pdf, 146.4 kB.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om det Estetiska programmet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare. 

Thereze Jacobsson Siverskog

Telefon: 0150-578 98
Mejl: thereze.j.siverskog@katrineholm.se

För att ett program eller en inriktning ska starta krävs det att tillräckligt många har sökt till programmet eller inriktningen.