27 januari 2024 - 2 mars 2024
kl. 11.00 - 16.00
Kulturhuset Ängeln

Ben Long - HI / LO and Other Cultural Extrusions

I utställningen HI / LO and Other Cultural Extrusions presenterar Ben Long ett mångsidigt konstnärskap. Utställningen kombinerar teman som byggnation och tung industri med referenser till betydande konst från 1900-talet. Genom att sammanfoga dessa till synes spridda intressen vill Long skapa konst som fortsätter i den avantgardistiska andan men på ett sätt som breddar dess samhälleliga betydelse och tillgänglighet.

Detta exemplifieras i Scaffolding Sculptures där Long återanvänder modulära ramkomponenter, som används inom byggnadsindustrin, för att skapa anpassningsbara och storskaliga skulpturala former. Den pågående serien har utvecklats över de senaste tjugo åren och Scaffolding Sculptures har beställts av flertalet individer och organisationer: av Banksy för grupputställningen Dismaland, 2015, avSculpture in the City, London, 2014, av hertigen och hertiginnan av Devonshire för en utställning vid Chatsworth House, 2019, och av Contemporary Art Society till Londons Economist Plaza, 2009, för att nämna några.

Diamond Scaffolding Sculpture, skapad särskilt för utställningen i Katrineholms Konsthall, är en sex meter bred vägghängd relief gjord av byggnadsställnings-komponenter som skildrar en liksidig, mångfasetterad ädelsten. Long beskriver den kristallika arketypen så här:

“Precis som diamanter skapas av enbart kol som formas av värme och tryck, skapas konst på samma sätt. En konstnär är en person som strukturerar slumpmässiga och oväntade element och skapar något meningsfullt och briljant från små bitar av nästan ingenting.”

Ytterligare skulpturala verk i utställningen är Another Tough Crowd, en unik tolkning av The Beatles ikoniska skivomslag till Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band i naturlig storlek, och Level Structure (SL187C89), som består av närmare 200 sammankopplade vattenpass. Long, som nyligen omskrevs i Thames & Hudsons bok 100 Sculptors of Tomorrow, är en konstnär som är lika skicklig tecknare och målare som han är skulptör och utställningen i Katrineholms Konsthall visar även en rad målningar och animationer tillsammans med Longs mer kända skulpturer.

Ben Long föddes i Lancaster i Storbritannien 1978. Idag bor han i Sörmland, Sverige med sin familj.

Information

Biljettinformation

Gratis

Tillgänglighet

Hörslinga Rullstol / Rullator Barnvagn