17 juni 2023 - 30 september 2023
kl. 00.00
Annan plats

Först var det mörkt – konst återbruk och odling som motstånd

Konsten har slagit rot i Solparken. Konst som gör nytt av det som skulle kastas. Konst som ger dig något att tänka på. Konst som går att äta.

Konstfrämjandet Kraft har bjudit tre konstnärer att ta plats i solparken i årets utställning och i en rad workshops. Det blir en utställning som väcker hopp om förändring och bjuder in till dialog och handling. Det är Takao Momiyama, Gunnel Pettersson och Nisse Bergman som genom utställningen binder samman japansk och svensk bondekultur i odlingstradition och hantverk med den unga generationens kodare och speldesigners.


Takao Momiyama är textilkonstnär som arbetar monumentalt med stora skulpturala verk gjorda med en japansk traditionell metod som heter Sashiko. Den bygger på att inte kasta slitna tyger och kläder, utan transformera dem till något nytt. Takao Momiyamas verk visas samtidigt som utställningen ordnar tre workshops dit besökare får komma och pröva Sashiko.

Gunnel Petterssons konstprojekt bygger på att odla och förädla bovete. Bovete är också en traditionell odlingsgröda i södra Sverige och odlades på mark som var för mager för vete. Vi odlar ett fält med bovete i Solparken och prövar på hur det kan förädlas till japanska soba-nudlar eller annat.

Nisse Bergmans skulpturer är närvarande i Solparken och bygger på förskjutning av vårt seende; Nisse Bergman tar små detaljer i PC-datorer och skalar upp dem till mäktiga skulpturer, hans verk diskuterar teknologi och makt genom att plocka sönder teknologin i dess minsta delar.
Kring utställningen arrangeras en del program, workshops och samtal, se hemsida eller separat i evenemangskalendern.

Öppettider utställning

Torsdag-söndag klockan 11-16

Utställningen arrangeras av Konstfrämjandet Kraft med stöd av ETC Solpark, Ideell kulturallians och Katrineholms kommun.

Information

Biljettinformation

Fri entré till utställningen. Övrigt program se länk Extern biljettinformation

Evenemangsplats

ETC Solpark, Energikullen 1, Katrineholm