3 juni 2023 - 19 augusti 2023
kl. 10.00 - 16.00
Kulturhuset Ängeln

Johan Paalzow - Over the Top

Välkommen till utställningen Over the Top med Johan Paalzow i Katrineholms konsthall. Utställningen pågår 3 juni-19 augusti med vernissage den 3 juni.

Johan Paalzow (f. 1961) är bosatt och verksam i Stockholm. Han har under flera års tid varit verksam som konstnär och skulptör, främst med offentliga uppdrag och installationer.

Han arbetar ofta i material som miljövänlig plast, aluminium och andra industrimaterial. Johans konstnärskap präglas av färger och material i oväntade möten mellan abstrakta och mer figurativa former, där motsatta estetiska uttryck förenas i nya helheter. Johan är utbildad på Konstfack, med en examen från 2001.Utöver sitt egna konstnärskap arbetade han som lärare i skulptur på Konstfack under flera år.

”Paalzow åstadkommer verk där föreningen mellan organiska former och symboliska representationer resulterar i hybrider som gestaltar livskraft. Hans konstnärliga praktik har således en alkemisk prägel med anspråk på att fånga det gudomliga i vår värld. Paalzow när ett djupt intresse för biologi och för naturens estetik. Detta kommer till uttryck i detaljer, som den noggrant skulpterade ytan av en trädstam gjuten i metall eller i hur han, i samma träd, fångar organismens anpassning för att uppnå balans, i en elegant rörelse fylld av sav, strävande mot ljuset. Paalzow drar även nytta av kunskapen om färgers inverkan. På samma sätt som blommor lockar och varnar med intensiva kulörer, laborerar Paalzow med vårt begär efter näring och sinnliga upplevelser, jämte vårt motstånd mot att bli berörda. Som kock och kulinarisk konstnär, med mångårig verksamhet bakom sig, har han stor erfarenhet av smakernas väsen och har även utvecklat en gedigen social kompetens.

Johan Paalzow vill med sin konst motverka räddhågsen likformighet. Han gillar stora format, skulpturer som syns, som lyser med hjälp av solcellslampor, som går att sitta under, ta skydd från regnet och mötas vid. Skulpturerna fungerar som portaler. Till det yttre är de tillgängliga och opretentiösa, de lockar oss till sig med sina sagolika former. Väl i deras närhet öppnar de upp en inre värld och uppmanar till okonventionellt tänkande och alternativa synsätt. Att se Paalzow i ateljén, bland gröna växter och skulpturer i form av solblanka bikupor, läckra svampar, besjälade träd och raketer är att se en magiker i arbete. Det är som att vara på ett nöjesfält, i en sagovärld fylld med choklad och konfekt. ”

Ann-Marie Tung Hermelin, författare

Öppettider

September-maj

Måndag–fredag klockan 9–18
Lördag klockan 10–16

Juni-augusti

Måndag–fredag klockan 10–18
Lördag klockan 10–14

Avvikande öppettider hösten 2023

3 november 9-16
4 november stängt
23-26 december stängt
30-31 december stängt

Information

Tillgänglighet

Rullstol / Rullator Barnvagn