25 november 2021 - 2 december 2021
kl. 09.00 - 18.00
Annan plats

Videokonst för alla

Den första kvinnan landstiger på månen, en jättelik padda hoppar omkring i en gymnastiksal och längs en osynlig gräns ledsagas vi av en haltande pojke.  I tre spännande och tankeväckande videoverk får en ny publikgrupp möjlighet att möta videokonst av tre välkända videokonstnärer. 

I videokonstprogrammet Videokonst för ALLA presenteras i en första omgång tre konstnärers arbeten. Syftet med utställningen är att försöka använda konstvideo som en diskussionsstartare, där publiken involveras i tolkningen och delar förståelsen av konstverken med varandra. Det gemensamma för dessa videor är att de kommunicerar till en bred publik, genom att tala till vår inlevelseförmåga, vår medkänsla, och kanske vår känsla för rättvisa.

I videoprogrammet medverkar Ingela Ihrman, Knutte Wester och Larissa Sansour. Programmet har sammanställts av konstnären Kalle Brolin.

I Ingela Ihrmans verk Paddan ser vi en padda lika stor som en människa som kämpar sig fram över olika gymnastikredskap i en gympasal. Det går långsamt, och kanske önskar vi att vi hade kunnat hjälpa till på något vis. I Knutte Westers video Där gränsen går följer vi med en haltande pojke som visar oss runt på en gård någonstans på den svenska landsbygden. Pojken pekar ut var gränsen runt gården går. Han berättar att han inte kan gå utanför denna gräns, för då kan han bli upptäckt och hämtad av polisen. Vi får inte en full förklaring, och vi kan inte se gränsen – ändå framstår den som väldigt skarp, den går precis där pojken pekar. I Larissa Sansours konstvideo A space exodus (En utvandring till rymden) ser vi en kvinna, som är konstnären själv, i en astronautdräkt. Hon går några steg på månen och lämnar efter sig både fotspår och en flagga från landet Palestina. Senare i videon ser vi henne sväva tyngdlös i den tomma rymden, kanske har hon hittat ett nytt hem.

Utställningen VIDEOKONST FÖR ALLA har producerats i samarbete mellan Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kalle Brolin.

Arrangeras i samarbete med Västra Södermanlands Konstförening.

Det här evenemanget är en del av Kulturnatten+ som pågår i Katrineholm den 25-27 november. Under de här dagarna finns det massor av spännande kulturaktiviteter runt om i kommunen. Välkommen!

Information

Tillgänglighet

Hörslinga Rullstol / Rullator Barnvagn

Evenemangsplats

Vinterträdgården, Kulturhuset Ängeln

Arrangör

Kulturförvaltningen 0150-57630 kultur@katrineholm.se