28 augusti 2021 - 9 oktober 2021
kl. 10.00 - 18.00
Kulturhuset Ängeln

Ida-Lovisa Rudolfsson - We are running north and south

Öppettider:

Måndag-fredag klockan 10-18

Lördagar klockan 10-16


Om konstnären:

Ida-Lovisa Rudolfsson (född 1979) är verksam som textilkonstnär. Hon är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och tog en masterexamen i Textilkonst 2010. Sedan dess har hon producerat och deltagit i flertalet utställningar både i Sverige och internationellt, bland annat på Röhsska Museet, Göteborgs Konstmuseum och Trollhättans Konsthall.
Ida-Lovisa Rudolfsson har mottagit flera stora stipendier, bland dem Stena Stiftelsens Kulturstipendium och Konstnärsnämndens 5-åriga arbetsstipendium. Hon finns representerad i flera offentliga samlingar som Nationalmuseet, Röhsska museet och Eskilstuna konstmuseum.


Om utställningen:

Jag minns när jag såg Ida-Lovisa Rudolfssons broderi Sommarlov I för första gången på Eskilstuna konstmuseum. Jag blev helt osäker på vad jag såg.

En luftballong i fjärran, en örn som svävar över en liten kobbe och längst ut på en lång brygga står ett litet barn klädd i baddräkt och hatt. Framför barnet står en stor resväska. Jag antar att den är packad för äventyret det innebär att rymma hemifrån. Kanske hade barnet bestämt sig för att göra det och hastigt ryckt åt sig det som kändes viktigast för en sådan färd just då. Eller så är den packad för att barnet väntar på att bli hämtad av en båt och återvända till stan efter ett långt och härligt sommarlov. Mörka moln tycks växa sig stora bakom kobben. Kanske blir det åska.

Det kändes som att motivet var på väg att växa sig till ett fantastiskt äventyr med svindlande luftfärder och ett barns upptäckarlust. Samtidigt såg det också ut som slutscenen i en dystopisk film. Barnet stående som den lilla gnutta hopp, manusförfattaren lämnat åt betraktaren för att allt inte ska kännas hopplöst.
Jag upplever att många av Ida-Lovisas broderier får mig att hamna i liknande osäkerhet. Äventyret känns alltid närvarande. Ibland självvalt men ibland som en del av flykten från något. Fragmentariska berättelser som blandar barndom, minnen, humor, tragedi, drömmar och historia. Långsamt nedtecknade i konstnärens huvud och sedan uppmålade med nål och tråd på lakansväv.
I den broderade boken Efter stormen, som kom ut förra året, får vi följa den tigerklädda Sam som vaknar upp natten efter en stor storm och därefter de upptäckter hon gör. Efter stormen är Ida-Lovisas debutbok och har väckt stort intresse och prisats sedan den kom.
När jag läste den blev det tydligt för mig att den inre osäkerheten jag kände framför Sommarlov I på Eskilstuna konstmuseum berodde på att jag tänkte att äventyr är något som börjar en dag för att så småningom vara över. I själva verket börjar ett äventyr alltid med att avlösa ett annat.

Gustav Person
Konstintendent, Katrineholms konsthall