30 september 2023
kl. 10.00 - 16.00
Annan plats

Bovete – från odlingsfält till nudlar med Gunnel Pettersson

Gunnel Pettersson gör ätbar och växande konst och mathantverk av bovete. Bovetet blir bakverk, sobanudlar och gerillaodling på nya marker. Konst som inte innehåller gluten och som älskas av bin. Bovete är en gammal svensk gröda som växer på magra jordar. Just nu växer den i ETC Solpark. Är detta verkligen konst? Kom och smaka. Den nya konsten finns överallt.
Vid två tillfällen finns en kurs för dig som är hungrig, den börjar ute på fältet i Solparkens boveteåker och avslutas med gemensam matlagning. Bägge gångerna delar Gunnel sina recept för bakverk och matlagning. Vi förbereder lunchen genom att tillverka soba – de japanska traditionella nudlarna och äter tillsammans. Det blir två workshops med olika fokus beroende på odlingssäsongen. Från sådd till skörd. Kursen börjar alltid med ett samtal i åkern om bovetet. Från ett kulturarv till att gerillaodla och för större arealer som en komponent i framtida livsmedelsförsörjning.
Den första juli är det fokus på sådd både för dem med större odlingsambitioner och för mindre ytor för att till exempel bidra till bin och mulors miljö.
Den 30 september är fokus på skörd av solparkens bovetefält och beredning av mjöl.
Den andra delen ägnas bägge gångerna åt utbyten av recept för bakverk och matlagning. Vi förbereder lunchen genom att tillverka soba – de japanska traditionella nudlarna och äter tillsammans.
Kursen tar sin utgångspunkt i utställningen Först vara det mörkt där Gunnel visar mer om sitt projekt om Bovete.

Lärare: Gunnel Pettersson
Pris: 650 kr inklusive lunch
1 juli, klockan 10.00 – 14.00
30 september, klockan 10.00 –14.00
BOKA HÄR: https://etcsolpark.se/konstsommar/
Mer om Gunnel Petterssons arbete: http://www.odlingen.org
Frågor till: gunnel.pettersson@odlingen.org
Kursen/Workshopen arrangeras av Konstfrämjandet Kraft i samarbete med ETC Solpark och med stöd av Katrineholms kommun.

Information

Biljettinformation

650 kr inklusive lunch Extern biljettinformation

Evenemangsplats

ETC Solpark, Energikullen 1, Katrineholm