14 april 2024
kl. 16.00 - 17.45
Musikens hus

Konsert med Justina Auškelytė Rossi, violin & Johan Bridger, marimba

Justina Auškelytė Rossi och Johan Bridger har sedan april 2021 gett ett antal kritikerrosade konserter i Sverige och Danmark. Duons repertoar sträcker sig från innovativa arrangemang av musik av J.S. Bach och Niccolò Paganini, via standardrepertoaren för violin/marimba till nykomponerade beställningsverk. På programmet för denna konsert återfinns några av historiens mest uppmärksammade verk för violin och marimba, komponerade av Anders Koppel, Steven L. Scher och David Jones. Därtill ett par virtuosa arrangemang av Ástor Piazzollas respektive Georg Friedrich Händels musik.

Program:

* Anders Koppel (f. 1947): Tarantella
* Ástor Piazzolla (1921–1992): Histoire du tango
I. Bordel 1900
II. Café 1930
III. Nightclub 1960
IV. Concert d'aujourd'hui
* Steven L. Scher: Brechtstimme (1988)
* David Jones (f. 1970): Legal Highs
I. Mister Coffee
II. Menthology
III. Sweet Thing
* Georg Friedrich Händel (1685–1759)/Johan Halvorsen (1864–1935):
Passacaglia i g-moll, baserad på sista satsen (Passacaille) ur Händels cembalosvit i g-moll HWV 432

Om musikerna:

Justina Auškelytė Rossi är en av få i Sverige bosatta violinister som studerat vid prestigefyllda The Julliard School i New York. Hon är prisvinnare i mer än ett dussin tävlingar och har erhållit utmärkelser från Litauens president. Hon har uppträtt i bl.a. Carnegie Hall och Lincoln Center i New York, Wiener Musikverein, National Concert Hall i Dublin, liksom vid flera kända festivaler såsom Ravenna festival, violinfestivalen Gasparo da Saló och Vilnius festival. Justina spelar på en violin från 1770 av Giovanni Antonio Marchi och använder i första hand en stråke av Nicolas Maline. Violinen och stråken är vänligen utlånade av Lapinskas familjestiftelse.

Johan Bridger är utbildad vid musikhögskolan i Malmö samt vid Northwestern University i Chicago. År 2004 vann han både Solistpriset och Belgium International Marimba Duo Competition, samt debuterade i Wigmore Hall i London och vid Percussive Arts Society International Convention (PASIC) i USA. Han har även uppträtt vid Marinskijteatern i Sankt Petersburg, National Concert Hall i Taipei och Wigmore Hall i New York. Johan undervisar regelbundet på skolor i hela Norden och har gett mästarklasser runt om i Europa, Asien och USA. Sedan 2023 är han huvudlärare i slagverk vid musikhögskolan i Malmö.

Foto tillhandahållet av musikerna.
-------------------------------------
Fika med hembakade tilltugg erbjuds i pausen. Pris: 20 kr/person, betalning kontant eller via Swish.

Information

Biljettinformation

Extern biljettinformation

Tillgänglighet

Rullstol / Rullator Hörslinga

Evenemangsplats

Musikens hus

Hantverkaregatan 14, 641 30 Katrineholm

Arrangör

Katrineholms kammarmusikförening info@kammarmusik.nu https://kammarmusik.nu/