16 maj 2023
kl. 17.00 - 18.00
Kulturhuset Ängeln

Föreläsning av Jenny Olsson - Tankar om krafter, kemi och betydelsen av en plats

Välkommen till en föreläsning av konstnären Jenny Olsson, aktuell med sin pågående utställning "Renfana, regnspira och utmarker (Men om detta vågar man inte tala)" i Katrineholms konsthall. Anmälan senast 15 maj till kultur@katrineholm.se

Under cirka en timma för vi höra Jenny berätta om utställningen och sitt konstnärskap. Centralt i Jenny Olssons verk och hennes arbete är ett undersökande av naturfenomen och poesi. Det är ett undersökande av tidsbegreppen; det förflutna, samtiden och framtiden samt sökandet av det otillgängliga. Hon utgår ofta från en plats och utforskar den utifrån egna metoder och analyser.

”Den här utställningen handlar om skogen. Om träden, vattnet och min relation till landskapet. Sara Lidman beskriver i sina böcker landskap som jag känner igen från Västerbottens inland. Hon kallar dem obygder, jag kallar dem utmarker. Sara skriver om landskap som präglas av människorna som lever i det och hur människorna är tvingade att lyssna på sin omgivning. För mig är landskapen en minnesdagbok från platser som jag färdats genom eller förbi.

Att arbeta med grafik är att arbeta med processer som innebär kontraster, upplösning och förening, högt tryck och kemiska processer. Jag låter detta påverka och vara meningsfullt i mitt sätt att tänka på mitt arbete. Mina bilder och installationer speglar ofta de material jag arbetar med; metall, papper, syra och ljus. ”

Jennys metod utgår oftast från grafiska tekniker. Det är centralt för tillblivelsen av verken och får sitt unika uttryck bara genom den teknik som använts för att skapa det. I denna process måste metoden ha en funktion och inte vara en kopia av sig själv. Grafikens metoder, tekniken och trögheten i materialen och det unika uttrycket, överensstämmer med det hon vill förmedla och processerna blir en del av en tankerytm.


Jenny Olsson (f.1973) har studerat konst och grafik i Danmark, Sverige och USA. Hon finns bland annat representerad på Moderna museet, Nationalmuseum, British Museum, Örebro Landsting och Danderyds sjukhus. Utöver sitt konstnärskap arbetar hon som lärare i grafik på Kungliga Konsthögskolan och driver också grafikverkstan Tellus i Stockholm. Hon har även varit intendent för samlingarna på Grafikens Hus.

Information

Biljettinformation

Gratis

Tillgänglighet

Hörslinga Rullstol / Rullator Barnvagn