8 mars 2023
kl. 14.00 - 19.00
Kulturhuset Ängeln

Fira 8 mars på Kulturhuset Ängeln

Välkommen att fira Internationella kvinnodagen på Kulturhuset Ängeln. Under hela veckan kan du ta del av viktig information. Du har också chansen att uppmärksamma och hylla kvinnor på ett annorlunda sätt.

Under hela veckan kommer det att finnas information och material från Kvinno- och tjejjouren Miranda samt Zonta. Det kommer också finnas en anslagstavla/vägg där man kan skriva upp någon kvinnlig förebild eller någon viktig person som betytt något extra viktigt. Detta görs på färgglad tejp vilket kommer att göra denna vägg till ett litet konstverk i sig. Biblioteket kommer också att skylta med kvinnliga författare. Här följer hela dagens program, med reservation för ändringar.

Detta händer den 8 mars

Klockan 15.30-16.30: Dansare från Åsa Folkhögskola kommer hit och gör fyra framträdanden. Detta sker i Hörnet. Här kan du läsa mer om denna programpunkt.

Klockan 16.30-17.00: Stipendieutdelningar. Zonta kör en presentation via rollspel och delar ut stipendier. Fogelstad kulturförening delar också ut två stipendier. Detta sker i Hörnet. En representant från Kvinno- och Tjejjouren Miranda kommer att finnas på plats för att sprida information och svara på frågor.

Klockan 17.00-18.00: I Glasrummet kommer två deltagare från Skrivarkursen att läsa sina texter. Det kommer också att bli en liten mini-workshop där besökarna anta samma utmaning, som deltagarna i skrivarkursen, och skriva en text om den 8 mars. Här finns mer information om Åsa Folkhögskola och alla kurser Länk till annan webbplats..

Klockan 18.00-19.00: Internationella kvinnodagen på Kulturhuset Ängeln avslutas med författarbesök! Vi välkomnar Marie Lok Björk, författare till romanen "Att välja ett liv". Den är skriven i samma anda som Moa Martinsons statarromaner. "Att välja ett liv" bygger på verkliga händelser. Huvudpersonen Ottilia, författarens morfars mor, gick på 1920-talet från ett liv i välstånd till att bli statare och ensamstående mamma. Marie Lok Björk har tidigare skrivit "Handbok i jämställt föräldraskap" och har ett stort engagemang för jämställdhet och feminism. I sommar är hon aktuell med ännu en bok, om en mycket känd, stridbar och viktig kvinna. Läs mer här och anmäl dig till författarsamtalet.

Klockan 19.30-20.30: För den som inte vill avsluta kvällen så blir det en fantastisk konsert på Musikens Hus med Karin Kolterud och Johanna Dahl. Konserten hyllar kvinnan och tittar på hennes olika skepnader genom tiderna via den folkliga vistraditionen. Sång möter cello i en förförisk, berättande och kontemplativ kvinnohistorisk resa.

Du möter kvinnan som stark arbetskraft, kvinnans utsatthet och synen på kvinnan som den rena jungfrun. Stolta kvinnfolk som vet att ta för sig, kvinnor som offer för svensk hederskultur, kvinnan som förtryckt slagpåse. Men också kvinnlig konkurrens och kvinnan som i alla tider tröstat, vaggat, vyssjat och skänkt barnen trygghet i livet. Här kan du läsa mer om konserten.

Information

Biljettinformation

Fri entré

Arrangör

Katrineholms kommun