19 oktober 2022
kl. 13.00 - 14.45
Kulturhuset Ängeln

Samtal för Konst och Klimat - Föreläsning med Gunnel Petterson och Takao Momiyama

Katrineholms konsthall och Konstfrämjandet Kraft är glada att kunna välkomna till ett nytt Samtal för Konst och Klimat

Välkommen att lyssna på föreläsningar av konstnärerna Gunnel Pettersson och Takao Momiyama som olika vis arbetar på ett hållbart vis med sin konst. Båda två kommer ingå i nästa sommars konstutställning på ETC-solpark som arrangeras av Konstfrämjandet Kraft. Efter föreläsningarna kommer följer ett av samtal om material, återbruk och cirkulära arbetssätt. Hur kan vi som konstarrangörer agera kring hur vi använder och återanvänder våra resurser och lära av konsten?

Evenemanget är gratis och ingen föranmälan krävs.

Om konstnärerna:
Gunnel Pettersson är utbildad på Konstfack, textil och vidareutbildad på Kungliga konsthögskolan inom nya media, och är verksam utanför Simrishamn med projektet Odlingen. Det är en konstnärlig praktik, som har blivit ett sätt att leva och experimentera utopin med utgångspunkt i ett intresse för samhällskritik och undersökande processer. Målet med denna praktik är att bidra till ett odlingslandskap med större mångfald genom kunskap om odling av bovete. Det är ofta ett relationellt arbete där exempelvis det lokala föreningslivet involveras, och interaktion uppstår som leder processen vidare. Det publika mötet sker såväl inom som utanför konstinstitutionen med odling, fältvandringar, performance, utställningar osv.

Takao Momiyama är född 1951 i Japan och växte upp i en japansk bondekultur innan konsumtionssamhället tog vid. Under 1970-talet flyttade han till Europa och på 90-talet utbildade han sig på Konstfack, textil i Stockholm och är sedan 16 år verksam som konstnär och budotränare utanför Simrishamn. Mottainai är huvudtemat för verksamheten. Det är ett japanskt uttryck som betyder ungefär: slösa inte. Begreppet ger namn åt en filosofi av sparsamhet. Det handlar om omsorg, återbruk och om att lappa och laga med hjälp av den japanska sömnadstekniken sashiko som är en traditionell lagningsteknik.

Information

Tillgänglighet

Hörslinga Rullstol / Rullator Barnvagn

Arrangör

Katrineholms konsthall kultur@katrineholm.se