21 augusti 2022
kl. 15.00 - 17.00
Annan plats

"In the spirit of Toots Thielemans" öppningskonsert i kalkbrottet, Djupvik

Med en hyllning till Toots Thielemans inviger Kultur i Yngarebygden en ny och unik spelplats i det gamla kalkbrottet, Djupvik!

Medverkande:
Filip Jers – munspel
Carl Bagge – piano
Martin Höper – kontrabas
Chris Montgomery – trummor

”In the Spirit of Toots Thielemans” är en återspegling av en musikskatt ur en sextio år lång karriär, inte minst med blänk av alla samarbeten med svenska musiker och artister.

Den legendariske jazzmusikern Toots Thielemans (1922–2016), belgisk-amerikansk munspelare och gitarrist, skulle i år ha fyllt hundra år. Detta vill vi fira med en riktig jazzhyllning när vi nu inviger det magiska kalkbrottet i Djupvik som konsertscen!

Vem har inte hört den mest kända av Toots Thielemans kompositioner, ”Bluesette”! Denna jazzstandard från början av 1960-talet finns inspelad av många artister. Tage Danielsson skrev svensk text till ”Bluesette” och sången, som fick titeln ”Bedårande sommarvals”, har blivit en klassiker genom Monica Zetterlunds framförande. Toots Thielemans kommenterade själv sin Bluesette med orden: ”Om det finns någon musik som beskriver mig, så är det den låten.”

Toots Thielemans introducerade i mitten av 1950-talet det kromatiska munspelet som jazzinstrument. ”In the Spirit of Toots” är en hyllningskonsert till legendaren och inspiratören signerad en av Europas främsta munspelare, Filip Jers. Vi får höra både musik av och musik inspirerad av Toots Thielemans.

Toots Thielemans, som samarbetade med Hasse Alfredson och Tage Danielsson på 1960-talet, besökte ofta Sverige. Filip Jers mötte honom flera gånger och de två virtuoserna hann också spela tillsammans.
Filip Jers har munspelet som sitt huvudinstrument och på detta instrument tog han, som pionjär på sitt instrument, 2011 en masterexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Han har vunnit guld vid det officiella munspels-VM, World Harmonica Championships 2005 i Trossingen Tyskland och han är som ”International Harmonica Artist” sponsrad av Suzuki Harmonicas, ett japanskt munspelsföretag i absoluta världsklass.

I denna hyllningskonsert till Toots Thielemans spelar Filip Jers med välkända Carl Bagge Trio, en mångsidig ensemble som samspelar med många namnkunniga artister och som hyllats bland annat för sina tolkningar av Bill Evans musik.

Carl Bagge, jazzpianist, kompositör och arrangör har spelat med några av landets främsta artister inom olika stilar, såsom Isabella Lundgren, Robyn, Rigmor Gustafsson och Jonas Kullhammar för att nämna några.

Sparbanken Sörmland, Katrineholms kommun och Jönåkers häradsallmänning samverkar med Kultur i Yngarebygden för att möjliggöra denna spännande konsertsatsning.
Ta gärna med dig egen stol och utflyktskorg!
I händelse av dåligt väder flyttas konserten inomhus. Detta annonseras då konsertdagens morgon via www.kulturiyngarebygden.se och föreningens Facebook.

Biljetter 150 kr/st via Billetto.se

Välkomna att uppleva denna magiska och unika miljö tillsammans med några av vårt lands främsta jazzmusiker av idag!