28 augusti 2022
kl. 09.30 - 16.30
Annan plats

Tälj för hem och lust

Denna kurs är för dig som vill fortsätta eller upptäcka din lust att tälja. På kursen täljer vi skedar, slevar, stekspadar, smörknivar och hängare/klädkrokar i färskt trä. Du får lära dig säker täljning med kniv och skedkniv genom olika täljgrepp och hur du ska använda yxan på ett effektivt och säkert sätt. Du får även arbeta med bandkniv och får god kunskap om lämpliga verktyg samt hur de ska skötas. Vi går även igenom hur man med enkla medel dekorerar föremålen med skurna mönster som karvsnitt och skureut. Kursen passar både dig som inte är så erfaren och dig som redan har täljt en del.

TID:
Lördag och söndag 27–28 augusti klockan 09.30-16.30

LÄSTIPS:
Slöjda i trä eller Karvsnitt av Jögge Sundqvist, Täljboken av Ragnar Kierkegaard Suttner, Felix Wink.

KURSLEDARE:
Kursledare är Anja Sundberg slöjdare och kursledare med många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg. Hon tillverkar allt från skedar, slevar och burkar till fantasidjur och leksaker, allt med en personlig prägel. https://www.instagram.com/sundberganja/ I en film på YouTube visar Anja hur hon täljer en slev med kniv och yxa https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/att-synliggora-det-osynliga/hugg-och-talj-en-slev-med-anja-sundberg/ eller där hon täljer en smörkniv Tälj en smörkniv - YouTube

ÖVRIGT:
Kursen hålls på Djulö hembygdsgårds verkstad och smedja. Boende finns intill på Djulö vandrarhem eller Djulö camping och strax bredvid ligger Stora Djulö Herrgård där man kan äta lunch.

ATT TA MED: Ta med anteckningsblock och penna. Material och verktyg finns på plats men ta gärna med egen täljkniv, skedknivar, bandkniv och yxa om du har.
Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Information

Biljettinformation

800-1500 kronor Extern biljettinformation

Evenemangsplats

Djulö hembygdsgård