7 maj 2022
kl. 11.00 - 16.00
Annan plats

Solparkens odlingsdag

Den 7 maj slår solparkens växthus upp portarna för en odlingsdag med temat jord. Temat är givet, då jorden är grunden för all lyckad odling. En god jord ger god skörd!

Under dagen kommer vi hålla guidningar av både biokolspannan och växthusen där vi kommer berätta hur vi odlar vår jord för en lyckad skörd. Vi har också bjudit in odlingsgurun Lena Israelsson som kommer att berätta hur du kan bygga egen matjord och Malin Sairio från bokashi.se som kommer ge er en mängd tips på hur ni kommer igång med er bokashi.

I växthuset säljer vi plantor bl.a ett urval av ovanliga och odlingsvärda tomatsorter och såklart lite av de primörer som hunnit bli klara i växthuset. Det kan också tänka sig att vi kör lite fröbytabord för den som vill byta tills dig lite fler! Alla föreläsningar är gratis.

Hållpunkter för dagen

Klockan 11.30: Visning av biokolspannan
Sten åke Nordin berättar om hur man gör biokol och vad som gör den till en sådan bra jordförbättrare

Klockan 12.30: Guidning av växthuset
Trädgårdsmästare Elin Starck berättar om hur vi aktivt jobbar med mikrolivet i jorden för att få en god skörd - i dubbel bemärkelse!

Klockan 13.30: Boksläpp av ”Stora boken om bokashi”
Malin sairio, jenny harlen och emma stille ger ut en ny bok om bokashi i slutet av april. Under den här dagen delar de med sig av deras bästa tips för att lyckas med bokashi

Klockan 14.30: Lena Israelsson ”Älskade jord”
Journalisten och odlaren lena Israelsson har engagerat sig i frågan om bekämpningsmedlet klopyralid som har hittats i både odlingsjordar, flytande näring och i gödsel och gett missbildande plantor. I den här föreläsningen berättar lena hur du skapar jord och gödsel helt fritt utan gifter, men med massor av mikroorganismer.

Mer att göra

  • Caféet håller öppet under dagen, där kan man köpa vegetarisk lunch och fika. I caféet finns även en mindre butik med hållbara prylar och böcker från vårt förlag
  • Solparken med alla former av solceller är fritt att vandra runt i
  • ETC Torp, vårt nyckelfärdiga ekohus går att kika in i under dagen
  • För barnen har vi en mindre lekpark. På området finner ni också får med sina lamm och våra höns som sprätter mellan solcellerna

Information

Biljettinformation

Alla guidningar och föreläsningar är gratis

Evenemangsplats

Energikullen 1, 641 96 Katrineholm