23 mars 2017

Glimtar från mässan Utbildning & entreprenörskap 2017

Mässbesökare på mässa

Fredagen den 17 mars fylldes Safiren i Katrineholm av ett 50-tal mässutställare som lockade till sig drygt 2500 besökare när mässan Utbildning & entreprenörskap gick av stapeln.

Utställarna var främst representanter från universitet, högskolor och yrkeshögskolor i Sverige, men även organisationer och företag var på plats för att informera och inspirera till att starta eget och visa på olika yrkesroller. Parallellt med mässan hölls flera seminarier som besökarna kunde gå på.

Utställare immiterar en robot som står bredvid honom i montern
Mölk Utbildning hade tagit med sig en robot för att visa exempel på vad deras studenter kan få lära sig att programmera under sin utbildning.

 

Utställare från Lunds tekniska högskola i sin monter
Under nollningsperioden på Lunds tekniska högskola får studenter många olika bygguppdrag - Katapulter som kastar vattenballonger, lådbilar och farkoster är några av byggutmaningarna.

 

Två gymnasietjejer
Tilda Dalle och Angelica Pettersson går i årskurs 3 på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm och passade på att besöka mässan. Båda är intresserade av eftergymnasiala studier och tycker att mässan ger bra inspiration. Att utbildningen ska ligga nära hemmet och ha ett bra rykte anser de är viktigt när de ska välja utbildning.

- Det är ganska viktigt att få jobb direkt efter man är klar med studierna också, säger Angelica som kan tänka sig att studera till förskollärare eller grundskollärare.

 

Två tjejer från Jönköping University håller i ett seminarium
Under Jönköping Universitys seminarium berättade studenterna Jenny och Kristin om hur det är att studera vid universitetet och hur det är att bo i Jönköping. Totalt finns cirka 10 000 studenter i Jönköping och många av studenterna är utbytesstudenter. Seminariet hölls på engelska då Kristin är utbytesstudent från Estland.

 

Yrkesakademins stora trailer med reklam på
Yrkesakademins "monter" bestod av en stor trailer som stod parkerad utanför Safiren. Inuti trailern kunde mässbesökarna testa på att manövrera en grävmaskin i en simulator.

 

Två manliga utställare från Yrkesakademin står i sin monter
Yrkesakademin är ofta med på mässor och event för att locka fler studenter. 4-5 månader om året åker de runt med trailern och besöker olika arrangemang. De har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen och syns ofta på samma event som Arbetsförmedlingen deltar i.

- De som går en utbildning hos oss får ofta snabbt jobb efteråt eftersom det är stor brist på exempelvis maskinförare, fastighetstekniker, CNC-operatörer och verkstadstekniker, säger Staffan Kloow som representerade Yrkesakademin tillsammans med  sin kollega Mickael Scandola.Emma Gustafsson, mässbesökare
Mässbesökaren Emma Gustafsson letade efter distansutbildningar som snabbt kan ge jobb efter studierna.

- Det viktigaste är att utbildningen finns i Katrineholm eller är nära eftersom jag har barn och hund. Jag frågar alltid utställarna vilka utbildningar de har på distans och hur ofta man har obligatoriska träffar, säger Emma.

 

Handelshögskolan i Stockholm
Julia Nilsson representerade Handelshögskolan i Stockholm och fick ta emot många nyfikna besökare i montern.

- De vanligaste frågorna jag får är om det är mycket plugg, om det är svårt att komma in och hur studentlivet i Stockholm är. Många är intresserade men det är höga betyg för att komma in, säger Julia som själv är student vid Handelshögskolan i Stockholm.

 


Mässbesökare
Även utställare som inte var från olika lärcentrum och lärosäten ställde ut. Sörmlands sparbank uppmuntrade besökarna att starta eget företag och informerade om vilken hjälp de kunde erbjuda dem som väljer att starta eget.

Good Start Sweden hjälper arbetslösa med stöd och matchning via Arbetsförmedlingen.

 

Viadidakts administratör Sanna Öhlin bemannar utvärderingsstationen för mässan
Viadidakts administratör Sanna Öhlin tog emot mässutvärderingar från besökarna. 91 % av de som svarade på enkäten var nöjda med mässan.


Text: Jenny Henriksson
Foto: Mathias Glennåker

Viadidakt
Telefon: Katrineholm 0150-48 80 90, Vingåker 0151-193 00

Kontaktperson

Kommunikatör Jenny Henriksson
Telefon: 0150-569 66
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Viadidakt
* = Obligatorisk uppgift
*