26 mars 2010

Yassin Mahi - både en förebild och drivkraft i Katrineholm

Om Yassin:

Yassin Mahi är samordnare på Viadidakt. Han kommer ursprungligen från Somalia och flyttade till Sverige för 20 år sedan men han är dock inget nytt ansikte för katrineholmarna. Han har bland annat haft uppdrag som lokalpolitiker, varit lärare för somalier om Sverige och för svenskar om Somalia, varit översättare och tolk men även politiker på riksnivå i sitt hemland Somalia. Från och med september 2009 jobbar Yassin på Viadidakt. Ett jobb som innebär att underlätta integrationen för invandrare i Katrineholm, inte minst de 600 somalier som bor i kommunen. Hans arbetsuppgifter är att utbilda kommunanställda på biblioteket, i skolan och förskolan om Somalia, somalisk kultur och situationen i landet och han arbetar även i Vingåkers kommun.

Yassin Mahi i Kullbergska huset

Yassin Mahi var nominerad till årets eldsjäl på Katrineholmsgalan. Han blev nominerad för sin erfarenhet, kunskap och entusiasm som han använder han för att lära gamla och nya katrineholmare att leva med varandra. Man blir nominerad för årets eldsjäl för att man är en förebild och en drivkraft för lokala utvecklingsmöjligheter till gagn för katrineholmarna och orten.

Hur kändes det att vara nominerad till årets eldsjäl?

­­- Det kändes väldigt stort! Att komma så långt som att bli nominerad räckte för mig. Det var en stor ära och jag är väldigt nöjd.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Jag tycker det är roligt att träffa olika människor, själva bemötandet. Att man kan ha diskussioner och dialoger om saker är något som jag verkligen tycker om.

Hur var det på galan?

- Mycket folk! När de sa att det skulle vara gala tänkte jag på galorna i Hollywood där de har röda mattan och att det skulle vara en massa journalister som ville prata med en. Jag är väldigt stolt över att jag fick komma dit.

Vad tycker du är det viktigaste för svenskar att veta om Somalia?

- Att vi somalier är som alla andra människor, vi är lika er men ändå olika. Vi är hederliga. Vi försöker anpassa oss till samhället och göra så gott vi kan.

Finns det något som du vill förbättra inom Katrineholms kommun?

- Eftersom att kommunen är en sådan stor arbetsgivare så skulle jag vilja se att de anställer fler invandrare. Om de gör det så tror jag att de kan bli en förebild för företag. Just den privata sektorn är jätteviktig för utveckling. Om jag hade den möjligheten skulle jag anställa fler invandrare direkt.

Hur var det att vara politiker i Somalia?

- Det var en otrolig skillnad mot Sverige. Där har de ett klansystem som de går efter. Det var inte alls demokratiskt och de brydde sig inte om individen. Jag kunde själv inte göra något för att kunna påverka det, det är som sagt klanerna som styr och det fanns en "hövding" på många ställen. De borde ha fler olika system avslutar Yassin.

Text och bild: Maria Pettersson, Rasmus Andersson
Mediapraktikanter Viadidakt

 

2010-03-26

Skicka ett tips om sidan till någon
Viadidakt
Telefon: Katrineholm 0150-48 80 90, Vingåker 0151-193 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Viadidakt
* = Obligatorisk uppgift
*

Observera!

Detta är en arkiverad nyhetsartikel från 2010 vilket kan innebära att fakta, namn- och kontaktuppgifter i texten inte överensstämmer med dagens verksamhet.