1 mars 2010

Ove Aspeling, sfi-lärare

Läraren som blev redaktör, som blev lärare.

Att vara lärare i sfi är något alldeles speciellt! Här är klasserna minst sagt blandade - människor från jordens alla hörn träffas i grupp, och de har en enda sak gemensamt - att lära sig det nya landets språk.

Ove Aspeling på Viadidakt är en av flera lärare i sfi, det är Ove och hans kolleger som möter alla de vuxna nyinflyttade som har som mål att lära sig svenska. Att lära sig svenska, ett nytt språk, som vuxen, är förstås inte det lättaste. Men Ove tycker att sfi-lärarjobbet är oerhört roligt och spännande. De elever som kommer till Ove kan kanske något eller några svenska ord, som hej, hej då och tack (bortsett från eleven som hade lärt sig "riksdag" som första svenska ord, förstås ...).

Många av eleverna har ett annat alfabet, de skriver inte från vänster till höger som vi gör, och det är många nya ljud som den med annat modersmål måste lära sig. Det kan vara svårt! Vissa har svårt att skriva på raden, de skriver tvärs över den i stället. Varför? Ove vet inte, men konstigt är det!

Lär sig alla eleverna svenska? Ja, säger Ove, de flesta, och de flesta klarar sig till och med mycket bra. Några få lär sig inte, och hur man ska lösa det problemet är svårt att veta. Saknas motivationen är det väldigt svårt, och vi människor har olika lätt för språk.

Något som gör Ove väldigt glad och stolt, är när elever kommer och berättar att de har klarat sig själva utan tolk, på vårdcentralen eller någon annanstans. Då känns det tydligt att jobbet är värdefullt!

Ove har en gedigen bakgrund, han är mellanstadielärare från början, han vidareutbildade sig till speciallärare, som internationell Montessori-lärare, han har arbetat som studievägledare och som redaktör på ett läromedelsföretag innan skolan lockade igen. Han saknade undervisningen, och ville gärna tillbaka till skolvärlden. Som sfi-lärare har Ove arbetat sedan 2008, och han har inte ångrat en sekund att han bytte inriktning!

Som alla nog förstår trivs Ove alldeles utmärkt på jobbet. Att Ove har ett stort engagemang och intresse, ren arbetsglädje, märks väldigt tydligt. Det är fruktansvärt kul, som han säger själv! Samtidigt är det ibland frustrerande, för han vill ge mycket mer.

Att vara lärare, och kanske speciellt lärare för vuxna elever, kräver att läraren inser att förhållandet mellan elever och lärare måste hålla en viss distans, annars skulle jobbet bli omänskligt tungt. Det är hela tiden en balansgång - att hjälpa att eleverna hjälper sig själva.

Men jobbet som sfi-lärare gör skillnad, och Ove känner sig hoppfull inför framtiden.

Ove Aspeling
Ove Aspeling

 

ave Aspeling med elev
Ove med en av sina elever i datasalen

 

 

Text och foto: Elisabet Fardelin

Skicka ett tips om sidan till någon
Viadidakt
Telefon: Katrineholm 0150-48 80 90, Vingåker 0151-193 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Viadidakt
* = Obligatorisk uppgift
*

Observera!

Detta är en arkiverad nyhetsartikel från 2010 vilket kan innebära att fakta, namn- och kontaktuppgifter i texten inte överensstämmer med dagens verksamhet.