28 november 2008

Allt är inte nattsvart på arbetsmarknaden

”Det finns många saker att göra istället för att sitta hemma och gnälla!” Det klockrena svaret gav årets kock och Julita Wärdshus nya ägare, Tommy Myllymäki på frågan om varför han valt att satsa på att driva eget företag i hemkommunen Katrineholm.

Ett 40-tal politiker, företagare och tjänstemän från Katrineholm, Flen och Vingåker träffades 28 november på Åbrogården i Vingåker för att diskutera arbetsmarknadsfrågor. Det var lätt att tro att Viadidakts arbetsmarknadsdag skulle bli en dyster tillställning med tanke på den begynnande lågkonjunkturen, men många av deltagarna var positiva till de möjligheter som ändå finns till lärande, stöd och utveckling.

Deltagare på seminariet. 

Inte nattsvart, än…

Arbetsmarknadsstatistiken är inte så nattsvart som man kan tro när man läser tidningar och ser på teve. PeO Sohl som är chef för arbetsförmedlingen i Katrineholm och Vingåker berättade att det inte är någon direkt ökning av antalet öppet arbetslösa i Katrineholm och Vingåker just nu.

Antalet arbetslösa ungdomar ligger just nu på 6,2 procent i Katrineholm och på 2,8 procent i Vingåker, och hittills är cirka 100 tillsvidareanställda varslade. Samtidigt var Peo Sohl snabb med att tillägga att det redan i morgon kan se helt annorlunda ut.

-Tyvärr slukar de 500 personer som vi har i jobb- och utvecklingsgarantin en stor del av vår budget och många av dem vi har i åtgärder är kvar från början av 2000-talet, berättade arbetsförmedlingschefen.
-Ett problem vi ser är att vi inte kan bekosta utbildningsplatser till arbetslösa med försörjningsstöd på grund av trygghetsförsäkring, menade han.

Måste kunna samverka

-Vi vill ha en ”legal struktur” för samverkan mellan kommuner, arbetsförmedling och försäkringskassa, sade Vivi Jacobson-Libietis och Torgny Lindqvist från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Just nu pågår en utredningen ”Myndighetssamverkan vid lokala servicekontor” (se http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/83313) och SKL har frågat vad kommunerna tycker om samorganiserad verksamhet för försäkringskassa, arbetsförmedlingen, bistånds- och flyktingverksamhet etc. 86,9 procent av de svarande kommunerna tycker att ett sådant samarbete är bra.
Det finns en risk att kommunens frihet att organiseras hur man vill försvinner. Men närvaron av försäkringskassa och arbetsförmedlingen blir garanterad i alla kommuner. Bra exempel där man samverkar är Tingsryd, Ljungby och Söderhamn.

SKL berättade vidare om sin kommande rapport om sysselsättningen hos samtliga ungdomar i Sverige födda 1981. Rapporten visar att 95 procent av ungdomarna påbörjar gymnasieutbildning men av dessa tar 27 procent inte slutbetyg. 13 procent är inte i arbete eller studier vid 25 års ålder vilket motsvarar cirka 13 000 personer.
Rapporten visar även att ungdomar som kommer till Sverige sent (efter skolstart) har svårt att klara grundskolan. En av SKL:s prioriterade frågor under 2009 blir att bättre stödja kommuner så att nyanlända ungdomar klarar skolan.

Communicare stöttar ungdomar i Vingåker

För bara någon månad sedan startade Communicare sin verksamhet i Vingåker. Syftet är att stötta arbetslösa ungdomar i vad de vill för att nå goda resultat, berättade Viveca Sjöberg.

Konceptet går ut på att ta reda på, vad ungdomarna vill göra, att de gör det för att sedan få respons och lär sig. Därefter kan man ändra sitt agerande för att nå resultat. Just nu jobbar man med tolv deltagare i åldern 18 till 30 år som skickats från socialförvaltningen.

Från Kronfågel till egen företagare

Sofia Odre var en av de unga företagare som under dagen delade med sig av sin historia om hur hon blev företagare.

-Jag började jobbade på Kronfågel för att sedan studera i USA. När jag kom hem visste ingen vad jag hade för utbildning men genom Viadidakt fick jag hjälp att validera min examen, berättade hon.

Efter att ha jobbat som säljare ett tag i Stockholm blev Sofia arbetslös men hoppade på en satsning som Östsvenska handelskammaren och Almi hade och som gick ut på att hjälpa arbetslösa högutbildade ut på arbetsmarknaden.

-Jag jobbade på ett företag med affärsutveckling och näringslivskontakter mot Chile. Men efter omstrukturering på företaget valde hon att starta eget i augusti 2008.
-Nu hjälper jag företag att hitta nya marknader och erbjuder konsulttjänster inom ekonomi.

”Men du har väl inte den kontakten, så kan du väl inte göra…” Det är kommentarer som Sofia fått höra.
– Men visst kan man göra det om man vill komma framåt, menar hon.

Sofia och Tommy berättar hur det är att vara företagare.

Hur svårt kan det vara?!

Han heter Tommy Myllymäki, blev årets kock 2007 och driver i dag tre bolag, däribland Julita Wärdshus.
-Jag tänkte, hur svårt kan det vara att starta en trestjärning krog, sade Tommy.

När hans mamma ringde för något år sedan och berättade att Julita Wärdshus var till salu tvekade han inte länge. Han sa upp sig från ett bra jobb i Stockholm och tillsammans med två kompisar tog han över det gamla värdshuset.

-Förut skulle alla flytta till Stockholm, men nu börjar man att se möjligheterna på hemmaplan.
-Det hade varit enkelt att öppna restaurang i Stockholm men vår affärsidé är att jobba lokalt.

Tommy som brinner för att stödja det lokala näringslivet och tycker det är viktigt med engagemang och bra kontaktnät berättade att han bad en gammal kompis som studerat inredning att skapa en ny miljö på Julita Wärdshus. De kunde inte betala så mycket men det visade sig att tack vare uppdraget fick kompisen publicitet i en inredningstidning. Ett danskt möbelbolag såg hans designade stolar i tidskriften och köpte rätten att få tillverka dem. Helt plötsligt hade kompisen fått 250 000 kronor för stolarna han ritat till Julita Wärdshus.

-Vi använder lokala produkter och när TV4 ville göra ett repotage släpade jag med dem till en bonde där jag handlar lokala produkter. Bonden fick bra publicitet och blev också jätteglad, berättade Tommy.

När han som svar på frågan om varför han valt att starta och driva egna företag sade att ”det finns saker att göra istället för att sitta hemma och gnälla” får seminariedeltagarna breda leenden på läpparna.
Och i detta höll även Sofia Odre med.
-Nä, man kan inte sitta hemma och gnälla, utan man kan lyckas om har drivet och stödet.

En ingång, många vägar ut...

Om de olika möjligheter som finns att komma till egen försörjning förklarade Viadidakts förvaltningschef Helene Björkqvist och enhetschef Sara Sjögren på Socialföraltningen i Katrineholm.

Det finns Jobbcentrum, akuta praktik/utredninsplatser för personer som man misstänker har missbruksproblem eller svart inkomst. Projektet Kompassen gör funktionsbedömningar för att se vilken arbetsförmåga som finns hos personer som gått länge på försörjningsstöd osv. En viktig del också de möjligheter till arbetsträning som Viadidakt erbjuder på Starten, Överskottsmarknaden, Café Björkbacken och i arbetslaget i Vingåker.


Text och bild: Robert Davidsson, Viadidakt

Skicka ett tips om sidan till någon
Viadidakt
Telefon: Katrineholm 0150-48 80 90, Vingåker 0151-193 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Viadidakt
* = Obligatorisk uppgift
*

Observera!

Detta är en arkiverad nyhetsartikel från 2008 vilket kan innebära att fakta, namn- och kontaktuppgifter i texten inte överensstämmer med dagens verksamhet.