5 september 2013

Viadidakts deltagare möter kungaparet

På sin Eriksgata genom de svenska länen gör kungen och drottningen idag, 4 september 2013, ett nedslag i Katrineholm. Deltagarna inom Viadidakts projekt EgenKraft, ISAK och sfi-kören (sfi, utbildning i svenska för invandrare) är på plats för att få sig en glimt av det celebra besöket.

Viadidakts deltagare väntar på kungaparet.

Leila Fariq kom till Sverige från Irak för tio år sedan. Hon pratar lätt och obehindrat på bra svenska och berättar att hon efter sitt första år i Sverige bestämde sig för att sluta använda sig av tolk helt och hållet, så att hon snabbare skulle lära sig det nya språket. Med sina tre barn pratar hon faktiskt bara svenska. Hennes stora dröm är att läsa psykologi för att sedan kunna arbeta i kommunen på till exempel Familjeenheten och hjälpa familjer som har det svårt och behöver stöd.

- Jag är ny på EgenKraft sedan i måndags. Det är jätteskönt att börja här. Jag träffade Anette (Alsén, red. anm.) redan 2003 när jag kom hit till Katrineholm. Då arbetade hon på socialförvaltningen och nu är hon min handläggare på EgenKraft, säger Leila med sitt varma, härliga leende.

- Det känns stort att få se kungen första gången! Leila skrattar och berättar med inlevelse om hur hon skojat med sina vänner och sagt att hon bjudit hem kungen och drottningen till sig idag, och att hon lagat mycket och god mat som hon ska bjuda dem på hemma i trädgården, Stadsparken.

Egenkraft-handläggaren Abdi Jama till vänster

Abdi Jama, här till höger i bild, är också handläggare inom Viadidakts EU-finansierade projekt EgenKraft. Det har han varit i ett år och innan dess arbetade han på sfi i fyra år. Om några veckor lämnar han Katrineholm och flyttar till London för att gifta sig. Nu på morgonen har han och projektdeltagarna förberett sig för det kungliga stadsbesöket genom att prata om kungens Eriksgata som han gör efter 40 år på den svenska tronen, samt hur det kommer sig att kungaparet kommer till Katrineholm idag. Till vänster om Abdi står Haidar Al-Sader, introduktionshandläggare på Viadidakt.

Zein Muhamed väntar på kungen och drottningen.

Zein Muhamed från Eritrea är även han ny deltagare på EgenKraft. Jag frågar honom hur det känns.

- Jag tänker att det är bra. Jag lär mig prata bättre svenska, jag kan få en bra praktik och hjälp att hitta jobb.

Zein vill också lära sig mer om hur man startar eget företag. Han vill förstå det svenska systemet och få en bättre insikt i våra importregler. I Eritrea arbetade han bland annat som revisor i en handelskammare inom den marina näringen. Eritrea har nämligen en 1200 km lång kustremsa mot Röda Havet.

- Mitt land har mycket stora guldreserver och framför allt "den bästa fisken i världen", förklarar Zein.

På frågan om vad han tänker om att få se kungen idag säger han att det är så olikt mot hur det är i hans hemland och många andra länder i världen där man inte alls kan komma så nära politiker och makten som här i Sverige.

Delar av SFI-kören innan sitt uppträdande

Viadidakts sfi-kör är en helt frivillig aktivitet inom sfi som har startats upp av de två musikintresserade lärarna Yvonne Nyberg och Carola Rembell. De ser båda hur sången på ett lättsamt och pedagogiskt sätt hjälper eleverna att öva sig på det svenska språket. En gång i veckan träffar de sina körelever och sjunger tillsammans med dem.

Amna Usmail från Eritrea och Khalisa Ahmad från Syrien ska sjunga sången "Hej, vad kul" och berättar att det både känns bra att vara med i kören och sjunga för kungaparet idag. Khalisa sjöng på arabiska när hon gick i skolan i Sudan, men läraren Carola säger att för många deltagare är det inte bara nytt och ovant att sjunga i kör, utan dessutom både onaturligt och inte speciellt populärt att uppträda inför publik.

Två av SFI-körens deltagare

Kören ska också sjunga den somaliska frihetssången "Manta manta". Ahmed Jaylaani och Qadar Muhamed, som båda kommer från Somalia, berättar att sången hyllar frigörelsen från de italienska kolonialisterna år 1960. Kören har översatt sången till svenska och ska både sjunga den på somaliska och sitt nya språk. Fritt översatt betyder Manta manta "Idag är en bra dag" och syftar just på frihetsdagen år 1960.

Kungen och drottningen spatserar förbi på sin väg mot stora scenen.

Till slut kommer kungen och drottningen och vi som står på första parkett nedanför Gröna kulle får äntligen en snabb men nära glimt av kungaparet när de spatserar förbi på sin väg mot stora scenen i Stadsparken.

 

Text och bild: Gwen Kaettman

Skicka ett tips om sidan till någon
Viadidakt
Telefon: Katrineholm 0150-48 80 90, Vingåker 0151-193 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Viadidakt
* = Obligatorisk uppgift
*

Relaterat

Läs mer om projektet EgenKraft

Läs mer om sfi, utbildning i svenska för invandrare

 

Observera!

Detta är en arkiverad nyhetsartikel från 2013 vilket kan innebära att fakta, namn- och kontaktuppgifter i texten inte överensstämmer med dagens verksamhet.