14 november 2018

Höstbuffén 2018

Höstbuffén är en årligen förekommande träff där näringsliv, politiker och tjänstemän från Katrineholms kommun samlas för att dela med sig av nyheter, trender och framtidsvisioner. Höstbuffén 2018 hölls på Stadshotellet i Katrineholm.

Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande och näringslivschef Stefan Toll hälsade sextiotalet företagare, politiker och kommunala tjänstepersoner välkomna till årets upplaga av höstbuffén.

Göran Dahlström och Stefan Toll.
Göran Dahlström och Stefan Toll tycker det är viktigt med en arena som Vår- och Höstbuffé.  - Det är en fantastisk möjlighet för kommunen, politiker och företagare att träffas och inspirera och inspireras av varandra.

 

Stefan Toll summerade intrycken från sina första två månader som nytillträdd näringslivschef.

- Alla företagare jag hittills träffat ser positivt på sin situation och framtiden. Den finns en stark framtidstro här i kommunen trots en lågkonjunktur som kryper allt närmare oss. Men tillsammans genom samverkan, dialog och samsyn kommer vi att reda ut framtidens svårigheter.

 - Det råder politiska osäkerhet i Sverige. Trots det har vi den politiska majoriteten i Katrineholm, fått en bra start. Vi har tagit fram en budget och vi kommer inom någon vecka presentera en kommunplan. Det är ett strategidokument som visar hur vi tillsammans ska jobba med olika frågor i kommunen de närmaste fyra åren. En stor utmaning för oss alla är hur vi ska klara av kompetensförsörjningen, berättade Göran Dahlström.

En glad dansk i Katrineholm
För tre år sedan var hoppet ute för tryckeriföretaget Sörmlands Grafiska, ägarna försatte företaget i konkurs. Idag skiner solen över tryckpressarna i Sörmlands Printing Solutions och dess VD Palle Jacobsen.

Palle Jacobsen VD Sörmlands Printing Solutions
Låga produktionskostnader, billigare papper, billigare el, värdet på den svenska kronan. Det är bland annat dessa saker som gör en dansk företagare i Sverige glad. Palle Jacobsen VD för Sörmlands Printing Solutions.

Den danska koncernen Stibo köpte den 15 februari 2016 konkursboet. Idag är det full fart framåt som gäller. Tron på tryckeriet från de nya ägarna är stor och investeringarna har avlöst varandra.

— Vi har investerat mer än 35 miljoner kronor i Katrineholm. Vi trivs här och har för avsikt att stanna här. Inom koncernen kan vi göra allt, från idé till distribution. Och vi ser oss som världens miljövänligaste tryckeri. Nöjda kunder och nöjda medarbetare ger nöjda ägare, sammanfattade Palle Jacobsen Stibos företagsfilosofi.

En entreprenör i kartongförpackning
Kurt Aldéns Swedboard International AB är snart på plats i Katrineholm. Närmare bestämt vid Scania, X-moduls tidigare lokaler. Kurt Aldén är inte bara företagare utan även uppfinnare och konstruktör med en bakgrund inom kartongbranschen. Han har lett och byggt upp ett flertal företag och trots att han passerat pensionsstrecket har han nya projekt på gång. Kurt Aldéns företag producerar/bygger och trycker på fasadbeklädnader, mässmontrar, utställningsmaterial, salladsbarer för att nämna en del.

Kurt Aldén till vänster.
Kurt Aldén tv. är inte bara uppfinnare och entreprenör. Han har också varit musiker i ett dansband. Därför var Katrineholms Stadshotell ingen ny bekantskap.

— Här i Katrineholm bygger vi en världsunik maskin. Den är flexibel och ger oss möjlighet att producera nya typer av skivor som efterfrågas ute i världen. Skivorna kan vara 2,5 meter breda och obegränsade i längd. Jag vill passa på att tacka Katrineholms kommun för dess trevliga bemötande vi har fått från första början och ni är välkomna att hälsa på när produktionen är i full gång under våren/sommaren 2019, välkomnade Kurt Aldén åhörarna.

Lars Härnström (M) kommunstyrelsens vice ordförande granskar ett varuprov från Kurt Aldéns företag. Till höger om honom Sari Eriksson kommundirektör.
Lars Härnström (M) kommunstyrelsens vice ordförande granskar ett varuprov från Kurt Aldéns företag. Till höger om honom Sari Eriksson kommundirektör.

 

”Inte fatta” matte - ökar mattekunskaperna
Mathivation i grundskolan är ett annorlunda och kreativt sätt att lära sig matematik. Katrineholms skolor deltar sedan hösten 2017 i ett fyraårigt matteprojekt tillsammans med bland andra SKF Mekan och Västsvenska Handelskammaren. Projektet leds av Mathivation, som grundades av studenter på Chalmers i Göteborg och som rönt uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.

Felicia Schönfeldt 16 år, praktikant vid Västsvenska Handelskammaren och Ylva Sundholm personalchef vid SKF Mekan i Katrineholm presenterade idén kring ”inte fatta” projektet Mathivation.
Felicia Schönfeldt 16 år, utbildare vid Västsvenska Handelskammaren och Ylva Sundholm personalchef vid SKF Mekan i Katrineholm presenterade idén kring ”inte fatta” projektet Mathivation.  

— Grundidén är att matematik kräver träning. Den som vill bli bättre i matte måste vara uthållig, tänja på gränserna och våga göra fel. Vi brukar säga att ”inte fatta” är ett sätt att utmana sig själv och motivera sig att lära sig mer. I den här mattefilosofin är eleverna själva huvudaktörer. Äldre elever håller föreläsningar och mattelektioner för yngre elever i grundskolan, berättar Ylva Sundholm personalchef vid SKF Katrineholm.  

— Det handlar inte bara om matte. Jag var själv livrädd för matte - det var så svårt. Har också upplevt stor stress att presentera skolarbeten inför klassen. Med Mathivation har jag tänjt mina egna gränser  - inte bara i matematik. Jag står här framför er idag, visst jag är lite nervös, men jag gör det, säger Felicia Schönfeldt 16 år och en av eleverna i Katrineholm som jobbat med "inte fatta" pedagogiken.

Felicia Schönfeldt tog ett matteexempel som grundskolans elever i årskurs 7-8 brukar ställas inför. Det blev märkligt tyst bland politiker, företagare och kommunala tjänstepersoner.
Felicia Schönfeldt tog ett matteexempel som grundskolans elever i årskurs 7-8 brukar ställas inför. Det blev märkligt tyst bland politiker, företagare och kommunala tjänstepersoner. 

 

Foto: Geza Simon

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*