19 maj 2017

Vårbuffé 2017

Så var det dags igen för Vårbuffén som är en årligen förekommande träff där näringsliv, politiker och tjänstemän från Katrineholms kommun samlas för att dela med sig av nyheter, trender och framtidsvisioner. Vårbuffén 2017 bjöd på många spännande nyheter och ett uppskattat besök av nordenchefen för det framstående företaget Amazon Web Services. 

Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande

Hälsade 80-talet gäster välkomna till Stora Djulö herrgård där han berättade att det är viktigt att inte slå sig till ro, bara för att mycket händer just nu. Nej, nu ökar vi tempot!

Göran Dahlström

– Det är bara att ta en promenad i Katrineholm och se sig om, det händer saker överallt. Det växer fram nya bostadsområden, skolor, nya promenadstråk, ny infart, två nya grundskolor, äldreboende, brandstation. Katrineholm klättrar i olika mätningar, vi väntar med tillförsikt på Svenskt näringslivs rapport (rankingen redovisas senare i höst) som kommer på måndag. Det är nu när vi har högtryck, det är nu vi ska öka takten. Livsfarligt att slå sig till ro i det här läget. Parkeringshuset vid järnvägsstationen ska underlätta för våra pendlare som reser till välbetalda, bra jobb i Stockholm och kommer hem och betalar skatt här, avslutade Göran Dahlström lite skämtsamt.

Jessica Sjögren, projektledare för Katrineholm 100

– Jubileumsåret fick en rivstart med nyårspromenaden. Att så många människor kom - helt fantastiskt. Jag har fortfarande gåshud när jag tänker tillbaka på den kvällspromenaden.

Jessica Sjögren

Jessica fortsatte berätta vad som är på gång just nu i kommunen, och det är en hel del.
– Jubileumsåret bjuder på så mycket för så många. En del påstår fortfarande, på fullaste allvar, att det inte händer nånting i Katrineholm. Det händer sjukt mycket! Det händer så mycket att man inte hinner med. För att ha en chans att ha koll på utbudet rekommenderar jag alla att ladda ner evenemangskalendern som numera finns som app; Event i Katrineholm.

Avslutningsvis, en särskild uppmaning till åhörarna:
 – Missa inte Lyckliga gatorna, två gatufester i slutet av sommaren. Det kommer bli någonting extra. Och, självklart, den stora Musikfesten nere vid Djulö den 12 augusti.

Darren Mowry, Director AWS Nordics

– För tre år sedan landade jag, min fru och våra två döttrar samt en hund på Arlanda, Stockholm. Från första dagen har jag känt mig välkommen i ert land och av er. De här tre åren har jag gjort en personlig och professionell resa som jag är oerhört glad över, med de orden inledde Darren Mowry sin berättelse om företaget Amazons historiska resa och utveckling.

Darren Mowry

Fyra tungt vägande skäl till att AWS valde just Katrineholm som en av sina etableringsorter:

  • Läget – Norden är en viktig marknad
  • Bra digital infrastruktur – tillgång till fiber med hög kapacitet
  • Bra tillgång till kompetens
  • Bra miljövänlig energi – hög andel förnybar energi

Han uppmanar alla oss åhörare att tänka bort de stora datahallarna som inom kort kommer att byggas vid Logistikcentrum. Han ber oss istället att tänka på vad innehållet i byggnaden kan göra för företagen, Katrineholm, Sverige och övriga Norden.

 – Våra tjänster ger företagen möjlighet att fokusera på att utveckla sina tjänster, produkter och affärer. De kan utvecklas och växa i högre takt, skapa fler jobb vilket gör att Katrineholm kan växa. Det som kommer finnas i byggnaden ger oss möjligheten att växa tillsammans.    

Kommunchefen Sari Eriksson, näringslivsutvecklare Carina Lloyd och tf näringslivschef Dot Gade presenterade Hemkänsla, etablering & logistik. Ett nytt sätt att kommunicera som ska sälja.

Katrineholm vill växa. Fram till 2030 ska vi vara 40 000 invånare. En del i pusslet är att öka attraktionskraften för olika målgrupper. Nu finns ett nytt, modernt ”tilltal” framtaget för att bättre nå prioriterade målgrupper.

Dot Gade, Carina Lloyd och Sari Eriksson
Dot Gade, Carina Lloyd och Sari Eriksson

 

– Kommunikationskonceptet består av tre delar; Hemkänsla som är en trycksak som riktar sig till katrineholmare, sommargäster, turister, kort sagt; människor som vi redan har någon form av relation med. Här presenterar vi vår kommun på ett lättsamt sätt. Vi vill skapa en hemkänsla, säger sari Eriksson.

– Den andra delen, Etablering riktar sig till företagare. Redan befintliga eller företag som vill etablera sig hos oss. Vi berättar hur vi kan underlätta för företagen vid etablering, vi berättar om den mångfald av näringsliv som finns i vår kommun och vår inriktning inför framtiden. Syftet är helt enkelt att locka företag hit till vår kommun, inte bara i form av mark, lokaler utan också vad kommunen kan erbjuda för övrigt i form av avkoppling, fritidsaktiviteter, nöjen, kultur. Det är många parametrar som ska fungera tillsammans, berättar Carina Lloyd.

– Den tredje delen visar vad Logistikcentrum kan erbjuda. Vi måste sätta Katrineholm tydligare på logistikkartan. Vi har unika egenskaper som efterfrågas av kunder i Sverige och Europa. Det här måste vi kommunicera. Vi låter redan befintliga kunder berätta om våra egenskaper, varför de väljer Katrineholms Logistikcentrum, berättade Dot Gade.

Under efterföljande buffé fanns Ipads utplacerade vid borden där gästerna kunde kika på det nya kommunikationskonceptet. Del två och tre finns bara digital via Ibook.

Magnus Svensson, VD Byggvarulistan

Sist ut var Magnus Svensson som berättade om E-handel med byggvaror och om dess utmaningar och möjligheter.

Magnus Svensson

– Det vi har tagit fram är en Pricerunner för byggvaror. Vi började arbeta med detta för fem år sedan. Det har tagit några år för vi fick börja från noll. Men nu har vi tagit fram en standard och vi är ni Sveriges största söktjänst för byggvaror med drygt en miljon artiklar.

Nu jobbar Magnus och hans företag vidare med att digitalisera hela processen av ett byggprojekt. Från projektering, kalkylering till själva materialordern.

Foto: Geza Simon

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*