10 januari 2017

Pressmeddelande ­─ Nu gräver vi fiber till landsbygden!

Jörgen Svärdh, vd Utsikt Bredband, Ulrika Westerberg, IT- & kommunikationschef Katrineholms kommun, samt Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande på bilden.

Katrineholms kommun har idag tecknat avtal med Utsikt Bredband AB för att bygga fibernät på landsbygden och ligger därmed två år före statens målsättning.

När Länsstyrelsens bidragspengar i länet delades ut var Floda fiber ensamma om att få projektstöd av de sex byalag i kommunen som ansökte. Katrineholms kommun gick därför ut med en upphandling för att fortsätta med bredbandssatsningen på landsbygden. Det bästa anbudet lämnades av Utsikt Bredband AB.

Det betyder att Utsikt kommer att bygga och ansvara för driften av fibernät på landsbygden där Katrineholms kommun är medfinansiärer. Priset för att få in fiber i sitt hus om man bor på något av upphandlingsområdena blir max 18 700 kronor.

– Jag är otroligt stolt över att vi genomför det här. Sista december 2018 kommer 95 % av hushållen på landsbygden att ha fått möjlighet att ansluta sig till fibernätet. Det innebär att vi ligger två år före staten och det kommer att kosta max 18 700 kronor att ansluta sig. Det är i samma prisklass som för de som bor i centralorten, alla vinner på det! Du kan driva företag även på landsbygden, det är bra för skolorna och deras elever, det är också bra för de äldre som bor på landsbygden som lättare kan hålla kontakt med barn och barnbarn till exempel, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

-Vi är glada och stolta över att fått uppdraget av Katrineholms kommun. Många hushåll och företag i Katrineholm är redan anslutna till vårt fibernät och det är därför extra roligt att kunna fortsätta utbyggnaden och erbjuda de som bor på landsbygden en fiberuppkoppling, säger Jörgen Svärdh, vd Utsikt Bredband.

De 50 miljoner som kommunen avsatte 2014 för fiberutbyggnad på landsbygden räcker gott och väl vilket innebär att vi även har möjlighet att kunna stötta de sista fem procenten att få bredband på annat sätt.

Katrineholms fibersatsning

Katrineholm satsar 50 miljoner kronor på fiber till landsbygden. Regeringens nya mål är att 95 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till bredband om 100 Mbit/s senast år 2020. Katrineholm vill mer än så – att minst 95 % av Katrineholmsborna har möjlighet till fiberbaserad anslutning. 

I upphandlingen ställde kommunen krav på bland annat:

  • att 95 % av alla hushåll ska erbjudas fiberanslutning
  • anslutningskostnaden ska vara under 25 000 kr
  • hushållen ska få erbjudande om anslutning före sista mars 2017
  • nätet ska vara öppet och tjänsteutbudet och dess prissättning ska vara liknande som tätort

Fiberområden på landsbygden (klicka på pdf i högerspalten för att se karta, öppnas i nytt fönster)

  1. Bie – Julita
  2. Lerbo – Sköldinge
  3. Strångsjö
  4. Björkvik (som inväntar svar på en bidragsansökan hos Länsstyrelsen)
  5. Floda fiber (fått stödpengar från Länsstyrelsen)
Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*