30 oktober 2017

Katrineholms högstadieelever deltar i kockduellen

Kockduellen är en matlagningstävling som anordnas för högstadielever i samarbete med restaurangskolan Linden och Visita. Tävlingens syfte är att skapa ett större intresse för matlagning bland högstadieelever.

Slottskolans vinnare: Celine Olausson, Hanna Jouchims och Melinda Dahlberg (saknas på bild).

Slottskolans vinnare: Celine Olausson, Hanna Jouchims och Melinda Dahlberg (saknas på bild).


- Vi hoppas att tävlingen ska inspirera fler elever att förstå hur roligt det är med matlagning, säger Fredrik Forss, yrkeslärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet och ansvarig för tävlingen i Katrineholm.

Tävlingen arrangeras inom ramen för hemkunskapen. 2–3 elever bildar ett lag. Lagen får varsin råvarukorg och ska utifrån denna tillaga en varmrätt på 50 minuter. Juryn bedömer därefter rätterna utifrån utseende/uppläggning, smak, samarbete, metod och hygienen i köket.

- Vi behöver fler kockar i Sverige. Det saknas i dag uppemot 5 000 restaurangkockar. Det finns även många andra yrken att välja på efter att man gått restaurang- och livsmedelsprogrammet. Vår förhoppning är att tävlingen ska göra att fler elever söker sig till oss, säger Fredrik Forss.

Först ut att tävla var Slottskolan i Vingåker. Vinnarna, Celine Olausson, Hanna Jouchims och Melinda Dahlberg från 9C på Slottskolan tillagade enligt juryn den bästa rätten och är nu klara för stadsfinalen den 17 januari.

Tävlingen genomförs i tre steg, en skoltävling, en stadsfinal och därefter en riksfinal i Stockholm. Följande städer tävlar mot varandra, Katrineholm, Falun, Västerås, Örebro, Strängnäs, Stockholm, Göteborg och Hallsberg. Läs mer om kockduellen på http://www.visita.se/kompentens/skolor-och-utbildningar/kockduellen/

Information om tävlingarna:

  • Slottskolan i Vingåker, 24 oktober 2017
  • Järvenskolan Södra, 8 november 2017
  • Järvenskolan Tallås, 30 november 2017
  • Stadsfinal, 17 januari 2018 på Restaurangskolan i Katrineholm
  • Riksfinal, 9 februari på Restaurangakademin i Stockholm.
Bildningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: Reception: 0150-572 70
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Bildningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*