21 juni 2016

Vråkrukor gör entré i centrala Katrineholm

Nu gör den välkända vråkrukan entré i centrala Katrineholm. Krukorna är utplacerade på norr vid Järnvägsstationen och i Carl Fredrikssons gränd. Totalt rör det sig om tio vråkrukor som nu ska förgylla Katrineholms stadsmiljö.

En av vråkrukorna som kommer att pryda centrala Katrineholm, foto: Josefine Karlsson

Krukan har utformats av Katrineholms kommun i samarbete med Föreningen Vråfolket, och Valla Plast har tillverkat krukan som är i glasfiber. Föreningen Vråfolket har varit med under framtagandet av prototypen av den så kallade vråkrukan - allt för att få till rätt färg och den säregna formen. Krukan är självvattnande med en stor vattentank i urnan. 

– Vi fortsätter vårt arbete med att förstärka Katrineholm som en fantastisk park- och blomsterstad. Kan vi dessutom få in en historisk berättelse i den upplevelsen i och med Vråkrukans intåg i blomsterprogrammet så kommer det att förstärka intrycket av en kommun som värnar och tror på framtiden, samt länkar till historien, säger samhällsbyggnadschef Lars Hågbrandt.

Fem av urnorna är placerade vid Järnvägsstationen på norr och övriga fem i Carl Fredrikssons gränd. Vråkrukan härstammar från yngre Stenåldern för cirka 6000 år sedan. Vrå Fornby ligger 15 kilometer sydost om Katrineholm.

Invigningen av vråkrukorna utanför Stationshuset i centrala Katrineholm, foto: Josefine Karlsson

Vråkruka, foto: Josefine Karlsson

Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*