2 juni 2016

Vinnare: Västra skolan

Barn som sitter och äter i matsalen. Foto: Marie Moqvist

Under vecka 16 tävlade Katrineholms skolor i att minska sitt matsvinn. Vinnare blev västra skolan och idag belönades eleverna med en önskelunch som tillagades i en stor murika ute i det gröna.

Eleven Ruqaya berättade att alla hade fått rösta på sin favoritmat och den maträtt som fått flest önskningar serverades som vinstpris. Det blev kebabrulle (med alternativ i form av kyckling eller falafel) med plocktillbehör som serverades och eleverna var väldigt nöjda.

Som vinnare representerade Västra skolan även Katrineholm i en utmaning mot Vingåkers vinnare, Högsjö skola. Varje klass fick utföra en källsortering av 40 olika avfall, där varje rätt sortering gav en poäng. Tävlingen övervakades av Elisabeth Elmberg, kommunikatör på Sörmland Vatten.

– Alla klasser, både i Vingåker och Katrineholm, har legat väldigt högt i poängen. Det finns ingen klass som har fått under 30 poäng. Eleverna är jätteduktiga, engagerade och diskuterar tillsammans innan de sorterar avfallet. Jag har plockat med några riktigt kluriga saker just för att få igång diskussionen. Svårast verkar vara pappersförpackningarna, kuvert och post-itlappar tenderar att hamna fel, berättade Elisabeth.

Elisabeth Elmberg från Sörmland Vatten förklarar för elever hur källsorteringsutmaningen ska gå till. Foto: Marie Moqvist

Att just Västra skolan vann svinntävlingen i Katrineholm trodde Ruqaya, Tove, Grace och Darin berodde på en gemensam insats. Skolan bestämde sig tillsammans för att göra allt de kunde. Deras fröken berättade att de pratat mycket om problemet med matsvinn, miljö, hållbarhet och återvinning i klassrummet. Eleverna gav exempel på att det inte bara är miljö utan även ekonomi i de här frågorna.

– Vet du att vi kastar mest när det är god mat?, frågade Ruqaya.

– Det är för att då äter man med ögonen, fortsatte Darin att förklara. Men vi hade bestämt oss att ta mindre mat och äta upp istället. När min kompis tänkte kasta mat åt jag upp den åt honom, för vi ville vinna!

Några unga pojkar sitter och äter i matsalen. Foto: Marie Moqvist

Den tävlingsandan gav resultat och Västra skolan vann även utmaningen mot Vingåker med en snittpoäng på 34,3 mot Vingåkers 32,8.

Vi säger GRATTIS till Västra skolan, och bra jobbat även till alla andra skolor i Katrineholm som arbetat engagerat med dessa frågor och jobbat hårt på att minska matsvinnet.

Källsorteringskärl på rad. Foto: Marie Moqvist

Några elever diskuterar i vilken källsorteringshink de ska lägga olika saker. Foto: Marie Moqvist

Kökschef Jenny Carlqvist får hjälp vid murikan ute på skolgården att steka upp kebab och kyckling. Foto: Marie Moqvist

Service- och teknikförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Service- och teknikförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*