22 april 2016

Västra skolans nya kök

Eleverna tar mat på västra skolan

Det var förväntansfulla elever som stod samlade utanför ingången till Västra skolans matsal. Idag invigdes nämligen skolans nya kök. Från att tidigare vart ett mottagningskök, som tog emot mat från Kupolen, är det nu ett nytt och modernt kök där maten kan lagas från grunden.  

Invigningen började med att alla fick varsitt glas saft att skåla med. Därefter höll bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) ett välkomstal. Han berättade om vikten av god och nyttig skolmat för eleverna. Om maten är god äter eleverna mer, de får mer energi, mår bättre och orkar mer i skolan.

Trivselrådet klipper bandet

De goda nyheterna fortsatte, då service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S) berättade om planerna att bygga ut skolans matsal med 80 nya platser. Den nya matsalen gör att alla får plats. Eleverna kan då äta i lugn och ro, helt utan stress. Som avslut hjälptes tre elever från Västra skolans trivselråd åt att tillsammans klippa av bandet in till den väntande maten, som lagats i det nya köket. Idag bjöds det på tre olika typer av pizza. Dagen till ära bjöds eleverna även på chokladmousse efter maten.

Förberedelse av pizza

Tidigare lagades maten i Kupolens kök för att sedan skickas till Västra skolan innan lunchen. Det var då svårt att anpassa hur mycket mat som lagades, eftersom man inte vill riskera att maten tar slut. Med ett eget kök blir det lättare för Jenny och Katrin, som arbetar i köket, att anpassa mängden mat till de elever som går i skolan. Då kommer det kastat mycket mindre mat, vilket är bra för skolan och för miljön. Köket har rustats upp ordentligt med flera nya köksutrustningar: ny gryta, ett stekbord, spis och två nya ugnar.

– Det är jätte roligt att få starta igång med ett nytt kök och med nya maskiner. Ju närmre gästen man lagar maten, ju bättre är det för både miljön och framförallt för smaken.  Nu när vi kan laga mat och baka själva kommer det att lukta riktigt gott i skolan och på skolgården. Sade Jenny Carlqvist om skolans nya kök. Nu kan Västra skolans elever se fram emot doften av nybakat bröd som sprider sig över skolgården. 

Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*