7 juni 2016

Smaka på Stockholm - med Katrineholm

I helgen firade en av världens största matfestivaler, Smaka på Stockholm, 25 år. Under detta firande bjöds Katrineholm in till rundabordsamtal tillsammans med några andra sörmländska aktörer i matbranschen.

Vår fina stad representerades av enhetschef Robert Henriksson från Mat & Måltid i Katrineholms kommun där han fick möjlighet att dela med sig av kommunens arbete med att servera svenskt, närproducerat, ekologiskt och mat lagad från grunden.

- Vi var enda kommun som var representerad och det är ju tack vare det arbete vi lägger ner på att kunna servera svenskt och närproducerat. Vi går i bräschen här, berättade Robert Henriksson.

Samtalen var spännande och bland annat diskuterades hur matbranschen ska kunna öka produktionen och förädlingen i Sörmland. Länet omsätter idag sex miljarder kronor inom matproduktion.

- Vi vill öka för att kunna använda måltider som dragplåster för besöksnäringen, vi funderade också på hur vi kan vara behjälpliga så fler med invandrarbakgrund kommer i arbete, öka exporten, sälja mer till restauranger, butiker och offentlig sektor. Sen behöver vi få fler intresserade att söka sig till branschen och arbeta mer utifrån konceptet ”från jord till bord”.

Katrineholm är som sagt ett mycket bra exempel på hur man som kommun kan arbeta lokalt och med svenska råvaror. Något som inte minst LRF:s representant blev helt förstummad över.

Han var lyrisk över vårt arbete, han visste inte om det innan. Hela arrangemanget var väldigt trevligt och givande. Jag tar med mig att vi träffas inom branschen och har en gemensam målsättning syn på hur vi ska arbeta framåt mot ökad efterfrågan på lokalt förankrad mat, skapa fler arbetstillfällen och en levande landsbygd. Det var full fart och det är fantastiskt roligt och såklart jättebra att Katrineholm får synas i större sammanhang, på den nationella arenan. Det vi gör är verkligen bra!

Personer i samtal runt ett bord.

Service- och teknikförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Service- och teknikförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*