20 april 2016

Östdalsbron

En munter skara av människor stod tillsammans och njöt i vårsolen nere i Värmbol idag, där marken för västra och östra Värmbols gårdar möttes förr. De var alla där för att närvara vid namngivningsceremonin av Värmbolsströmmens nya bro. Namnet har bron fått efter Katrineholmaren, bandypionjären och reportern Erik Östdal Gustavsson, 94.

Erik Östdal Gustavsson, namne till nya bron i Värmbol,

- Jag går inte över bron längre, utan jag kör med min lilla gröna Mazda istället. Eftersom jag bor här och tar mig över bron ofta är det lite extra hedrande att få bron uppkallad efter sig, sade Östdal själv om namnvalet.

Han berättade historier om bruket som ligger intill bron, men också egna historier och minnen från uppväxten i området. Om laxarna som försvann från sjön när pappersbruket hade sin verksamhet där, om braxen de brukade meta efter i strömmen som barn, och om den gamla badplatsen som låg ett stenkast bort från bron.

Namnvalet

För lite mer än ett år sedan föll den gamla bron ihop. Den bron, som var av typen Bailey, byggdes 1945 av en amerikansk ingenjörstrupp över floden Rhen i Frankrike. Till Värmbol kom bron 1992 och den var i bruk fram till incidenten förra året. När det sedan blev dags att namnge den nya bron valde Katrineholms kommun att överlåta frågan till medborgarna. Det utlystes en tävling på Facebook, där alla fick lämna förslag på namn det tyckte att bron skulle ha. De fem förslagen som fick flest gilla gick vidare till juryn, som var stadsmiljögruppen. Det vinnande förslaget, Östdalsbron, lämnades in av Pontus Blomgren.

- Det finns några eldsjälar som Erik i den här staden som verkligen brinner för sina frågor. Han har varit otroligt drivande i hembygdsföreningen och är ett riktigt energiknippe, berättade kultur- och turismnämndens ordförande Cecilia Björk om brons namne - Erik Östdal. Det var under gårdagen namnförslaget som stadmiljögruppen valt ut lämnades in och klubbades igenom i kulturnämndens sammanträde. 

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*