10 mars 2016

Ny regionindelning

Igår presenteras en karta över hur Sverige skulle kunna se ut framöver med helt nya, större regioner. Idag träffades kommunens samtliga partiers gruppledare för att diskutera förslaget.

Katrineholms åtta partigruppledare på Gröna Kulles trappa

Mica Vemic (SD), Göran Dahlström (S) Sten Holmgren (C), Lars Härnström (M) Tony Rosendahl (V) Ylva Karlsson (MP) Joha Frondelius (KD) Ewa Callhammar (L) Foto: Erica Medberg

För att minska antalet län och landsting har regeringen sen i somras låtit två utredare ta fram ett förslag på mellan 6 och 9 regioner. Sörmland ska enligt förslaget bilda en ny storregion tillsammans med Uppsala, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland.

Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande bjöd in de övriga partiernas gruppledare och lokal media för att diskutera den nya regionen. Samtliga partiledare berättade hur de ser på de nya gränserna. Spektrumet av åsikter bland gruppledarna sträckte sig från att helt förkasta förslaget till en försiktig optimism.

- Tyvärr har jag svårt att se att det kommer bli av. Om det blir av tror jag på politikens möjligheter i de frågor och utmaningar som kan komma att uppstå med detta förslag. Utgångspunkten för Katrineholm har hela tiden varit att närma sig Stockholmsregionen, då expansionen av Stockholm är navet i Katrineholms utveckling. Jag hoppas ändå att det blir en regionreform, även om jag helst sett ett annat förslag tillsammans med Östergötland. Det är antingen den här kartbilden, eller ingen karta alls, sammanfattar Göran Dahlström kommunstyrelsens ordförande. 

Sverige karta med de nya regionindelningarna

Regionindelningen 

Regeringens utredning föreslår skapandet av 6 storregioner:

  • Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.
  • Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.
  • Stockholm och Gotland.
  • Västra Götaland, Halland och Värmland.
  • Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge.
  • Skåne
Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*