24 november 2016

Byggföretagen köar för att bygga i Katrineholm

Sju män i en halvcirkel.

Det finns ett stort behov av nya bostäder i Katrineholm, men även av fler tomter för privatpersoner som vill bygga eget boende. Just nu finns 59 tomter tillgängliga i kommunen, men inga i centralorten. Intresset av att bygga i Katrineholms är stort och kommunen arbetar hårt på att tillgodose efterfrågan av nya bostäder.

Tilldelningen av de tre första byggområdena, Eriksberg, Duvestrand och Luvsjön, offentliggjordes på Gröna Kulle under torsdagsförmiddagen och de flesta av byggföretagen fanns även på plats. Sex företag har erbjudits markanvisning: Sjötorps Bygg, Byggteknik AB, Vimmerby Hus, Byggline, Janssons Bygg och Framfast. Totalt ska 240 nya bostäder byggas, varav minst 30 tomter går till tomtkön.

─ En del i Katrineholms lycka just nu är att vi både har mark att ta av och framförallt att vi har så många bra byggare – både lokala och externa – som vill och kan få fram bostäder här. Nu ska vi i politiken bara ta beslut kring de här detaljplanerna, sen kan avtal skrivas och då är det bara att köra. Vi måste hålla tempot, sade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström innan Lars Hågbrandt, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen tog över och avslöjade den nya markanvisningen.

Avsikten med exploateringen är att bygga flera olika typer av bostäder; flerbostadshus, radhus och fristående villor. Upplåtelseformer är bostadsrätt, egna hem och hyresrätt. De fem byggföretag som var på plats var rörande överens om att de har nytta av varandra och att det är tre spännande projekt som ligger i pipeline.

Beslut kring markanvisningen kommer att tas i kommunstyrelsen nästa vecka.


Byggföretagen om markanvisningarna:

Pär Knutsson, Sjötorps Bygg: Duvestrand är ett underskattat läge. När det gäller tilldelningen så har vi fått det vi har frågat efter och det känns såklart jättebra. Jag tror stenhårt på de här områdena. Nu är det bara att gasa på.

Hans Tolbäcken, Byggteknik: Duvestrand är ett fantastiskt läge. Det ska bli jättekul att få bygga hus där, utsikten högst upp kommer bli oslagbar. Det måste vara det bästa läget i hela stan och kommer att bli otroligt bra.

Jens Carlsson, AB Vimmerbyhus: Jag har ju mina rötter och min släkt här i Katrineholm så det känns jättespännande. Jag tror verkligen på det här och det betyder mycket för mig att ha verksamhet här.

John Martinsson ByggLine: Äntligen!, säger jag. Nu börjar det röra på sig och det känns som det är på tiden. Efterfrågan har funnits länge och nu får vi äntligen börja bygga, skönt.

Robin Jansson Janssons Bygg: Vi har inte byggt här i stan på något år, så det känns jätteroligt att vara tillbaka i Katrineholm. Jag tror vi kan erbjuda en bra matchning gentemot de andra. Även om vi är konkurrenter i grunden så kan vi ge mer variation till kunderna genom att vi har lite olika inriktningar på våra byggen. Det gör ju att vi ändå stärker marknaden och därmed varandra.

Samhällsbyggnadsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 00
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*