12 augusti 2016

Bästa motionsspåret

Pilip Persson och Oskar Jenssen vid Bies motionsspår

Philip Persson och Oskar Jenssen är två killar som tycker om att löpa och att upptäcka Sverige. Därför skriver de nu på en bok i projektet Sveriges bästa motionsspår. Syftet är att belysa bredden av fantastiska motionsspår som finns i hela landet.

Projektet pågår i 90 dagar mellan juli och september, och när de nu anlänt till Katrineholm så har de hunnit med att besöka 120 av Sveriges 290 kommuner.

Torsdagen den 11 augusti kom Philip och Oskar till Katrineholm. Och naturligtvis vill vi presentera Sveriges mest miljövänliga elljusspår, dvs Biespåret.  

När vi möter dem kommer Philip precis springande från en testrunda i spåret. Han tycker att Biespåret fungerade bra att springa i, och menade att det nog passar den stora allmänheten.  På frågan om de saknades något, eller om något kunde göras bättre så kom önskemålet om ett utegym intill spåret. Det skulle vara ett bra komplement för träningen.

Två personer springer i motionsspår

Till sitt underlag för boken så var Philip och Oskar mycket nyfikna på varför Biespåret är Sveriges mest miljövänliga elljusspår.

Daniel Lagmyr från service- och teknikförvaltningen berättade att Biespåret upprustades 2014. Katrineholms kommun vill satsa på miljön och all armatur byttes ut mot energisnål och miljövänlig LED-belysning som lyser starkt och klart. Alla gamla tryckimpregnerade trästolpar byttes till miljövänliga stolpar i glasfiber som är täckta i uv-beständig plast. Stolparna beräknas ha en hållbarhet på närmare 80 år. Skogen röjdes, rötter och sly rensades bort och så la man i stenmjöl att springa på. Numera kan den som vill motionera efter klockan 22, själv trycka på en knapp invid spåret och därmed  tända upp spåret i en timme.

Annelie Hedberg, ordförande i service- och tekniknämnden fick frågan om varför Katrineholms kommun erbjuder bra och miljövänligt motionsspår. Hedberg menade att kommunen vill ge medborgarna förutsättningar för god hälsa och det här är ett sätt där kommunen kan bidra.

Vill du följa Pilip och Oskars resa på Sveriges bästa motionsspår, så kan du läsa mer på deras blogg.

Philip och Oskars blogg för Sveriges bäta motionsspår.

Här hittar du information om alla motionsspår i Katrineholms kommun.

 

Text och bild: Lena Hammarbäck

Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*