20 augusti 2015

Brandsäkerhet

Eld

På flera håll i Sverige råder hög brandrisk för närvarande. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och SMHI informerar om hur vi ska förhålla oss till det.

Räddningschef Roger Larsson på Västra Sörmlands Räddningstjänst, VSR, berättar vad som gäller i området kring Katrineholms kommun. 

- VSR har inte lagt eldningsförbud i förbundets geografiska område (Katrineholms- och Vingåker kommuner) i dagsläget. Men det kan bli aktuellt om det för årstiden extremt torr och varma vädret fortsätter under nästa vecka också. VSR följer noga väderutvecklingen och brandriskprognoserna som MSB publicerar. Även fast det inte är eldningsförbud i VSR.s område avråder Roger Larsson (räddningschef i VSR) att elda utomhus. 

Råd till allmänheten

  • Om du tänkt elda eller grilla, ta alltid reda på vilken brandrisk som råder där du är, till exempel genom appen BRANDRISK Ute, på MSB:s webbplats, på DinSäkerhet.se eller på SMHI:s webbplats.
  • Kontrollera alltid om eldningsförbud råder. Information om eldningsförbud hittar du ofta på din kommuns webbplats eller hos räddningstjänsten.
  • Släng ej glödande cigarettfimpar på marken.
  • Om du ändå tänker grilla eller elda, använd fasta eldstäder, gasolgrill eller trädgårdsgrillar på ben. Kontrollera vilka lokala regler som gäller i din kommun.
  • Var mycket försiktig med engångsgrillar. Se till att alltid ha möjlighet att släcka med vatten.
  • Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela position för branden.

Källa: MSB

Skicka ett tips om sidan till någon
Katrineholms kommun
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Katrineholms kommun
* = Obligatorisk uppgift
*