Offentlighets-principen betyder att du får läsa papper hos Sveriges myndigheter.Offentlighets-principen är till för att alla i Sverige ska kunna få veta vad politiker och tjänstemän gör och hur de sköter sitt arbete. En myndighet är en del av staten som bestämmer om en något särskilt,som polisen eller skatteverket.Kommuner och landsting är också myndigheter. Offentlighets-principen står i Sveriges grundlagoch har funnits i mer än 2 hundra år.
En handling är oftast ett papper av något slag. Det kan till exempel vara brev,protokoll eller beslut.Men det kan också vara e-post, videofilmer eller kassettband.
De flesta handlingar hos kommunenär offentliga, men inte alla. En del handlingar är arbetsmaterialsom bara de anställda på kommunen får läsa.Andra handlingar är hemliga, sekretessbelagda.Sekretessbelagda handlingar kan varapapper som har med socialtjänsten att göraoch som handlar om vissa människor. De handlingarna har du inte rätt att läsa.
Kommunen sparar sina handlingar i ett arkiv. För att kunna hitta i arkivet har man en lista över alla handlingar, ett diarium.Diariet är en offentlig handlingsom alla får läsa. En del kommuners handlingar kan man läsa på deras hemsidor.
Vill du läsa offentliga handlingar kan du gå till kommunens kontor och läsa dem där. Du kan också skriva av handlingarna eller be att få kopior som du tar med dig hem. Kopiorna får du betala för. Du kan också skriva eller ringa till kommunen och tala om vilka handlingar du vill ha.Då skickar de kopior till dig, med vanlig post. Du kan inte få handlingarna med e-post.
Kommunen måste lämna ut offentliga handlingar snabbt. Går du till kommunens kontor ska du få handlingarna genast. Om du ringer eller skriver ska du få handlingarna efter högst 2 dagar.
Du behöver inte tala om vem du är när du vill läsa offentliga handlingar.Du behöver inte heller berätta varför du vill läsa handlingarna. Det får ingen fråga dig om.
Om tjänstemännen på kommunen säger att du inte får se en handlingska de också ge dig ett papper, där det står varför du inte får se handlingen.Om du tycker att kommunen har gjort felkan du klaga hos kammarrätten.Tycker du att det tar för lång tidatt få en handling kan du klaga hos Justitieombudsmannen.
Om du skickar brev eller andra handlingartill kommunen blir de offentliga och andra kan läsa dem. Det spelar ingen roll om du själv vill att ditt brev ska vara sekretessbelagt.Brevet kan bli offentligt även om du skriver hemligt på det.Det är likadant om du skickar brev hem till en tjänsteman eller politiker. Handlar brevet om något i kommunen måste den som får brevet se till att det skrivs in i diariet, kommunens lista över handlingar.
Vill du veta vad som står i lagen om offentlighet och sekretess ska du läsa