August Kullberg

August KullbergEn dag i början av april 1878 flyttar August Kullberg till Katrineholm. Detta trots att han anser hyrorna vara “förskräckligt dyra“ (275 kronor per år för två rum och kök) som han skriver till sin bror. I ett senare brev skriver han “Som Katrineholm ligger centralt i en aspbygd beslöt jag mig för att flytta dit.“
 Att några aspträd är så viktiga för Kullberg så att han flyttar till Katrineholm beror på att hans far hade startat en tändsticksfabrik i Småland och sonen August skulle nu köpa in virke till denna. Men August Kullberg med sin nystartade firma, Kullberg & Co, nöjer sig inte med att endast köpa aspvirke. Han börjar handla med fönsterglas och tändstickor. Kullberg börjar också att köpa upp jordbruksmaskiner från olika svenska tillverkare för att sedan sälja dem vidare. Balansräfsor från Grönkvists mekaniska verkstad i Katrineholm blev en av Kullbergs storsäljare. Företaget växer och försäljningskontor inrättades i bland annat Norge, Danmark och Ryssland. På minnesstenen i Järnvägsparken på Norr kan man i dag läsa “Han gav svensk plog åt svensk jord och grundval till en framtida stad“.

August Kullberg var också politiskt aktiv i det unga järnvägssamhället och var bland annat municipalnämndens ordförande. 

1902-1904 lät han uppföra Kullbergska huset vid Järnvägsparken. En ståndsmässig byggnad som innehåll huvudkontor för hans företag och privatbostad. Via länken till höger kan du läsa mer om Kullbergska huset.

Familjen Kullberg i Kullbergska huset i början av 1900-talet.


August Kullberg föddes 1 maj 1852 I Norra Solbergs socken och avled 27 februari 1913 i Stockholm. Efter hans död drevs företaget vidare fram till 1961 då det gick upp i Bolinder & Munktell i Eskilstuna. Företaget Kullberg & Co. finns alltså inte kvar men väl det Kullbergska huset på Norr.

Den 30 maj 1959 avtäcktes en porträttbyst av August Kullberg i Järnvägsparken. Bysten är gjuten i brons och konstnär är Stig Månsson.

TEXT: Robert Davidsson

Viadidakt
Telefon: Katrineholm 0150-48 80 90, Vingåker 0151-193 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Viadidakt
* = Obligatorisk uppgift
*