Valborg 1951

Vårtal 1951, man i talarstol

Bild: Ingvar Anderzen i den pampiga talarstolen med Katrineholms stadsvapen på framsidan, manskören i sina vita mössor i bakgrunden och en nyfiken pilt som gärna vill vara med på bild.

"Till Valborgsmässoafton gingo ungdomarna långt i förväg och drogo ihop ris och ved till bålet. De höll till på ett berg och hade tjärtunnor på en lång stång som brann. De sköt och de skrek det värsta de kunde. De skalla för att skrämma vargarna." Uppteckning med Carolina Andersson som taleskvinna, född 1837 i St. Djulö, Stora Malms socken.

Ända sedan forntiden har man tänt eldar, för att värma sig vid, men också för att kunna tillaga mat. Många är väl de som har suttit vid en lägereld och blivit förtrollade av de dansande lågorna. Det passar speciellt bra med brasor när man kan känna den första aningen av vår i luften, men medan vindarna ännu är kalla.

År 1951 behövde man inte skalla för att skrämma vargar. Våren välkomnades med eldar, tal och sång. Nästan alla som tagit studenten hade tagit på sig på sina vita mössor, en del var gulnade, det kändes högtidligt när kören sjöng in den vackra årstid då allting börjar om på nytt. Efter tal och sång fyllde ett kraftigt leve för våren den lite kulna stadsparken, där många hade samlats.

I Katrineholms-Kuriren från onsdagen den 2 maj år 1951 fanns en artikel om valborgsmässofirandet:

Valborgsmässoafton firades på ett traditionellt sätt. I stadsparken hälsades vårens ankomst med sång av manskören och versifierat tal av pastoratsadjunkt Ingvar Anderzen. På läroverksplanen flammade scouternas bål högt mot skyn och vid Immanuelskyrkans sommarhem skedde frikyrkoungdomens vårfirande efter en festlig marsch från staden med hornmusik i täten. Mulen och grå var väderleken men inte så kylig och säkert var det ett par tusen Katrineholmare som samlats i stadsparken, när den vitmössade sångarskaran kom tågande med svensk fana i spetsen.

/Lena Martin

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*