Nordanås 1896

Nordanås 1896

Bild: Nordanås 1896. Så fort något inträffade som kunde döva enformigheten i det lilla stationssamhället gick Katrineholmarna ur husen.

Lördagen den 8 augusti 1896 var en stor dag i Katrineholms historia. Det lilla järnvägs- och municipalsamhället skulle få sin första egna begravningsplats. I stället för att som tidigare tvingas ta sig den dryga milen till Stora Malm skulle Katrineholmarna härefter få begrava sina nära och kära på närmare håll.

Samhället var i starkt expanderande vad folkmängden beträffade och hade senaste året ökat med 292 personer till 2275. De två stora industrierna Fredrikssons Träförädling och Grönkvists Mekaniska, var de arbetsgivare där majoriteten av innevånarna hade sin försörjning.

Den begravningsplats som nu skulle invigas utgjorde norra delen av nuvarande Nordanåskyrkogården, den närmast centrum. Den del som ligger närmast Nordanåsbron togs i bruk många år senare.

"Alla var där" brukar man på modernt veckotidningsspråk säga om det "fina" folkets" mingelfester och premiärer. Detta gällde i hög grad även i Katrineholm 1896. Alla innevånare som över huvud taget kunde röra sig var på plats, gammal och ung, fattig och rik. Alla var de där och lyssnade till hovpredikant Öhmans invigningstal, som för övrigt återgavs i sin helhet i Katrineholms Tidning den 11 augusti.

Vad vore en invigning av ovan beskrivet slag utan minst en begravning. Den som allra först fick vila på kyrkogården var postmästare Tunelius, som inflyttat till Katrineholm samma år som järnvägen 1862 och därmed var en av de första innevånarna i samhället.

Den andra begravningen samma dag gällde arbetaren A.W. Lundahl. Hans grav lär finnas kvar än i dag, medan postmästare Tunelius grav är borttagen.

/Roland Blomqvist

Kommunledningsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 07
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunledningsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*