Leonard Lindens hus på Storgatan 27 B

Fotografi av det gamla huset på storgatan 27 B som byggdes år 1900 av Lars petter Larsson

Bild: Leonard Lindens ståtliga hus med alla sina verksamheter, sin generösa veranda och balkongen högst upp med trädkronan som symbol för ägaren.

Byggmästare Lars Petter Larsson byggde år 1900 huset på Storgatan 27 B som bostad åt källarmästare Leonard Linden, som föddes år 1861 i Lindesberg och var av gammal bergsmanssläkt. Redan som 17-åring fick han anställning i en vinhandel i Örebro. Därefter var han kypare på Grand hotell i Stockholm och åkte sedan ut i Europa för att utbilda sig inom restaurangbranschen. Han återvände till Sverige år 1887, tio år senare övertog han Järnvägshotellet i Katrineholm efter mamsell Hanna Andersson.

Hotellet ansågs som ett av de bästa längs västra stambanan. Det kunde vara omkring 150 tågresenärer som skulle utspisas på en kort stund. Ibland stod källarmästaren själv utanför hotellet och bjöd bugande in gäster till sitt etablissemang. Ibland pratade han franska, han förde sig alltid elegant. En servitris på hotellet berättade att herr Linden var en ståtlig man, reslig med knävelborrar som var elegant uppåtvända. Han kunde vara hetlevrad, men behandlade oftast sin personal på ett vänligt sätt.

Linden flyttade in det pampiga huset på Storgatan. På översta våningen hade han sin privatbostad med en stor inbyggd balkong, på väggen bakom fanns hans initialer L.L. och året 1900 inramat av en trädkrona. År 1905 gifte han sig med Elsa Widengren. Redan år 1902 startade Hjalmar Pettersons Bokhandel på nedre våningen i huset, senare Agrells pensionat på andra våningen. Här fanns också frisersalong, cigarraffär, charkuteri- och slakteri.

Redan år 1919 avled Linden i en cancersjukdom, 58 år gammal. Han jordfästes i Katrineholms kyrka, efterlämnande sin hustru och tre barn. Hans vackra hus revs år 1962 och ersattes med Norr-City. En färgstark profil och en ståtlig byggnad var borta för alltid.

Kommunarkiv
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-570 30
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Kommunarkiv
* = Obligatorisk uppgift
*