Kullbergska huset

Kullbergska huset vid Järnvägsparken

När August Kullberg skulle uppföra ett nytt hus med huvudkontor för sitt företag samt bostad i början av seklet så låter han riva den endast 15 år gamla byggnaden vid gården Stensätter.
 
1904 står den tre våningar höga stenbyggnaden färdig. Tidpunkten var väldigt läglig för Kullberg, ”kungen av Katrineholm”. Samma sommar hölls nämligen det stora lantbruksmötet i Katrineholm och mötesbyrån förlades i Kullbergska huset. Hit kom landshövding, höga myndighetspersoner från kungliga huvudstaden samt länets adel och godsägare som Kullberg nu kunde bjuda på supé i sitt nya och ståndsmässiga residens.
 
Första planet innehöll huvudkontoret för Kullberg & Co. samt bibliotek och biljardrum. De två översta våningarna var familjen Kullbergs privatbostad, fylld med konst och antikviteter. I huset fanns konstnärer som bland andra Pehr Hilleström, Johan Tobias Sergel, Elias Martin samt Per Hörberg representerade. Kullberg hade även den lokala konstnären, stationsskrivaren Gustaf Gösta Leijonhielms karikatyrer i sitt hem. Dessa hängdes åter upp i Kullbergska huset våren 1998.

Stora salongen i Kullbergska huset år 1913. Soffgruppen finns i dag på Stora Djulö herrgård 

Samlingen av antika möbler imponerar, bland annat med ett spelbord som troligen tillhört den avrättade, franska drottningen Marie Antoinett. I dag finns bordet i Stora Djulö herrgård.

Kullbergska huset som ligger vid Järnvägsparken i Katrineholm uppfördes 1902-04 efter ritningar av arkitekten Werner Northun från Stockholm. Byggmästare var C.V. Andersson som kom till Katrineholm som verkmästare i och med kyrkbygget 1902.

Huset är byggt i tidstypisk blandning mellan den i Europa rådande jugendstilen och den nordiska nationalromantiska stilen. Ta en titt på fasadens utsmyckning, de sirliga balkongräckena, den grovhuggna stensockeln, säteritaket som på en karolinsk herrgård och de tätspröjsade fönstren. Dessa detaljer är väldigt typiska för den här tidens byggnader.

Det nya huset värmdes till en början av öppna spisar och kakelugnar och i ett uthus stod ett acetylengasverk som levererade gas till samtliga rum i huset. Rinnande vatten var en självklarhet och togs från en egen brunn på tomten.

Huset efter Kullbergs död

Efter August Kullbergs död, den 27 februari 1913, ärvs huset av hustrun Josefina och dottern Amy. Amy blir ensam ägare efter moderns död 1933 men 1958 är familjens ekonomi i sådant skick att man måste sälja husets inventarier på en stor auktion. En liten del av de 2 300 numren köps av Katrineholms stad och finns i dag i kommunens ägo. Året efter avlider Amy och hennes son Fred Kullberg säljer fastigheten till staden. Efter en kraftig renovering 1961, som tyvärr medförde att mycket av den praktfulla interiören försvann, fanns statens civilförsvarsskola i huset till 1986.

Mellan 1961 och 1970 fanns även den Håkanssonska dock- och textilsamlingen utställd i huset. (Elin Håkansson var brorsdotter till August Kullberg och donerade sin samling till staden.) Landstinget hade olika verksamheter i huset fram till 1994 då kommunen flyttade in.

Kullbergska huset i dag

I dag finns delar av Viadidakts verksamheter i Kullbergska huset.

 
Plan två rymmer utbildningslokaler, där de gamla matsalarna är "hjärtat" med gemytliga arbetsplatser för högskolestuderande. Här finns också fax, datorer, olika sittgrupper för grupparbeten etc.
Den så praktfulla Stora salongen är i dag en modern och välutrustad studio för olika IT-utbildningar för anställda i Katrineholms kommun.

Gustavianska salongen används i dag som grupprum, sammanträdesrum och som arbetsplats för högskolestuderande.

Husets gamla kök är helt ombyggt till en stor föreläsningssal som också används för tentamina. Empiresalongen och det före detta Rökrummet är också arbetsrum med datorer och skrivare för studerande.
 
På plan 3 finns Viadidakts stab.

Text: Robert Davidsson

Viadidakt
Telefon: Katrineholm 0150-48 80 90, Vingåker 0151-193 00

Kontaktperson

Kommunikatör Jenny Henriksson
Telefon: 0150-569 66
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Viadidakt
* = Obligatorisk uppgift
*