Gula huset

Gula huset, eller Gröna huset som det kallades innan fasaden gjordes om, låg på Drottninggatan 14-16 i Katrineholm och revs våren 2013. I byggnaden har det varit utbildningsverksamhet sedan den uppfördes åt dåvarande Katrineholms Enskilda Läroverk år 1914.

Bild: Gula huset som låg på Drottninggatan 14-16.

 

Katrineholms praktiska skola

Oscar Johansson kom till Katrineholm och grundade en praktisk skola på 1910-talet. I tre år fungerade det innan den gick i konkurs och Johansson flyttade till Norrland. Men Katrineholmarna insåg att skolan skulle kunna spela en stor roll i framtiden, och de gav inte upp tanken på en praktisk skola.

Fabrikören Gustaf Robert Grönkvist tog saken i egna händer och samlade de ledande i Katrineholm. Han fick med sig några av dem och de började rekonstruera Oscar Johanssons skolbolag. Skolans nya rektor blev Wilhelm Mannegard.

Lokalerna som användes var Djulögatan 22, ”Hustomten” som senare kom att kallas Gula huset. I kvarteret bredvid byggdes också ett skolhus som i dag kallas Vita huset.

Gula huset fungerade som elevhem och skolkök, men när skolköket lades ner tog Real- och Handelsavdelningarna över. De resterande lokaler blev elevrum. När Gula huset revs våren 2013 hittades ett dolt källarförråd med 59-årig saft och sylt som förmodligen blev kvar från en praktiska skolan.

 

gamla gula huset

Senare var här delar av Katrineholms tekniska skola (KTS) och dåvarande Komvux. I huset fanns de sista åren expedition för vuxenutbildning, särskild vuxenutbildning och utbildning i svenska för invandrare. På grund av stora problem med bland annat tillgängligheten i byggnaden flyttade Viadidakt ur huset hösten 2012 och fastighetsägaren KFAB valde därefter att riva byggnaden.

 

Text: Emma Staaf och Robert Davidsson, Viadidakt

 

Oscar Johansson kom till Katrineholm och grundade en praktisk skola. I tre år fungerade det innan han gick i konkurs och flydde till Norrland.

Men Katrineholmarna insåg att skolan skulle kunna spela en stor roll i framtiden, och de gav inte upp den.

 

Gustaf Robert Grönkvist tog saken i egna händer och samlade de ledande i Katrineholm. Han fick med sig några av dem och de började rekonstruera Oscar Johanssons skolbolag.

Skolans nya rektor blev Wilhelm Mannegard.

 

De lokaler som användes var Djulögatan 22, ”Hustomten” som senare kom att kallas Gula huset och så Vita huset som låg precis intill.

Gula huset och Vita huset byggdes inte förens efter 1914.

 

Gula huset fungerade som elevhem och skolkök, men när skolköket lades ner tog Real- och Handelsavdelningarna över och de resterande lokaler som blev kvar blev till elevrum.

Viadidakt
Telefon: Katrineholm 0150-48 80 90, Vingåker 0151-193 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Viadidakt
* = Obligatorisk uppgift
*