Hotell och turismprogrammet samt Restaurang och livsmedelsprogrammet 2014

Matilda och Erika

Hotell och turismprogrammet samt Restaurang och livsmedelsprogrammet är yrkesprogram. Efter att ha tagit examen från ett yrkesprogram är du anställningsbar. Gymnasiearbetet genomförs i år för första gången på alla nationella gymnasieprogram. Här gäller det att "knyta ihop säcken" och visa bredd, djup eller både och, inom valt område.

Presentationerna genomfördes framför klasskamrater och lärare samt elever från årskurs ett. Först ut var Matilda och Erika som syns på bilden överst. Tjejerna hade en ursprungsidé som de fick överge då de tävlade i skolmästerskap i Hotell och Turism för gymnasie-elever och tiden inte riktigt räckte till. Istället för att anordna ett bussarrangemang till Elmiamässan valde de att arrangerade ett 33 års kalas. Efter många förberedelser och med hjälp av klasskamrater som serverade fick de en budget i balans och en glad jubilar.

Jessica och Jonathan
Jessica och Jonathan utgick från råvaran ananas och idén om en Hawaiikväll föddes. Att hitta recept från just Hawaii visade sig sedan vara rätt svårt men av bilderna nedan att döma blev det en frestande, färgsprakande tillställning. 56 personer deltog på Hawaiikvällen. I detta team var Jessica kökschef och Jonathan ansvarig för serveringen.

Hawaii-bilder
Jessica och Jonathan tipsar andra elever att det är viktigt att komma igång i tid. Kommunikationen mellan kök och servering är otroligt viktig och likaså noggrann planering. Ett annat bra tips för dem som i framtiden vill arrangera middagar är att ta upp förbeställning på maten. Hela arrangemanget genererade en vinst till klasskassan.

Anna - bröllopskoordinator
Anna tyckte att det var länge sen hon fick gå på bröllop och idén att hon skulle kunna agera bröllopskoordinator föddes. Ett par i släkten som var intresserat av giftermål tyckte inte om att planera och lämnade en budget och sin stora dag i Annas händer. Att göra inbjudningar, bordsplacering, menyer, fixa med fotografering och coacha brudparet fram mot deras dag har givetvis tagit mycket tid. Anna tipsar om att skriva loggbok, en slags dagbok, om alla steg i processen. Förutom att förbereda allt så deltog Anna som "ToastMadame" under festen och var delaktig i hela arrangemanget hela vägen. Bröllopsparet rapporteras vara nöjda och lyckliga!

Pubkväll
Martin, Nicklas och Sebastian anordnade en Engelsk afton med mat som Fish & chips och Lindenburgare. Grabbarna skickade ut information om sin pubkväll via Facebook och fick fullbokat i stort sett direkt. De ville förutom god mat bjuda på äkta engelsk pubstämning och inredde en pub med darttavla där gästerna kunde mingla innan de slog sig ner till bords och tre trubadurer underhöll. 72 gäster kom till den Engelska aftonen och på varje meny fanns förutom kvällens matval även en enkät så killarna vet att gästerna var nöjda! Gruppen tipsar om att det är bra att ta upp förbeställning på maten och de tycker att kommunikationen och arbetsfördelning är viktigt, att alla deltar och gör sin del. De tycker också att det kan vara bra att komplettera gruppen med medlemmar från både Hotell och turism och Restaurang och livsmedel för att eleverna är bra på olika saker. Martin, Nicklas och Sebastian rekommenderar absolut andra att arrangera en kväll som detta!

Robin och Filip
Robin och Filip ville anordna en resa där vinst inte skulle vara det primära utan de ville hjälpa till och ge en viss grupp en upplevelse. De bestämde sig för att åka till Gekås i Ullared som ses som Sveriges största turistattraktion och hittade sin målgrupp på en fritidsgård i Flen. De sökte pengar ur en fond för att alla skulle ha råd att följa med och fick 10 000 kr till sitt projekt. Killarna hade möten med bussbolag och bestämde sig till slut för att samarbeta med Forssjö Buss. Gekås skänkte prylar till tävlingar som hölls i bussen så de 43 deltagarna underhölls på vägen ner. Dagen de besökte Gekås var kön in till butiken 1,4 km lång!
Robin och Filip tipsar om att skriva loggbok och vara noggranna med att dokumentera och gärna fota mycket! De vill tipsa alla att tro på sig själva och sitt projekt!

Recept
Magdalena valde att göra en bakbok som sitt Gymnasiearbete. Hon har praktiserat på två bagerier i Eskilstuna och hämtat sin inspiration där. Hon vill tipsa alla om att starta tidigt med sitt projekt och se över så att det är rimligt att hinna med i den omfattning man tänker sig. Magdalens startade med förhoppningen att projektet skulle innehålla 40 recept. Hon kommer att undersöka vad det kostar att trycka upp de recept hon har fått ihop i bokform.

Rasmus
Lärlingen Rasmus planerade en köksmästarvecka som sitt Gymnasiearbete och han har arbetat fram menyer under året. Han utgick från råvaror för säsongen och har lagt mycket fokus på grönsaker. Rasmus tycker att det går att göra så mycket mer men kostar så mycket mindre att använda många olika grönsaker. Hans tips är att inte krångla till det för mycket, en lugn köksmästare ger ett lugnt kök. Han tycker också att det är viktigt att ge beröm i ett kök. Visa gärna vad men inte hur för att väcka den egna inspirationen!

Sara
Sara har arbetat fram en Handledarhandbok för den nyanställda på Hotell Gillet i Katrineholm. Hon ville göra ett skriftligt arbete helt enkelt för att hon tycker om att skriva. Hon lade själv upp planen för handboken och praktiserade i olika funktioner för att kunna skriva om olika arbetsuppgifter. Hon antecknade under sin APL (Arbetsplatsförlagt lärande) och sammanfattade varje vecka vad hon hade varit med om. Hon var på Städ/våningsservice, reception & bokning, frukostservering och såg över alla säkerhetsrutiner. Sara fotade också till sin handledarbok för att göra den mer lättläst och koppla bilder till texten. Hon tycker att den loggbok hon skrivit under arbetets gång har varit väldigt viktig för att få ihop helheten och hon understryker också vikten av god planering.

Under dagen presenterade flera grupper och enskilda elever sina arbeten. Bland annat ett UF-företag där en elev lärde ut hur man gör fina och goda cup-cakes. Elever gjorde en film om ett utbyte mellan skolor i Sverige och Norge och två killar ska arrangera en avslutningsmiddag för årskurs nio på sin gamla skola. En tradition som kanske får fortsätta? Många olika idéer har tagit form till riktiga arbeten och visat elevernas yrkesförmåga. Det har också gett dem viktiga lärdomar att ta med sig ut i yrkeslivet. Vi åhörare tackar för många intressanta redovisningar.

Skicka ett tips om sidan till någon
Lindengymnasiet
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 01
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Lindengymnasiet
* = Obligatorisk uppgift
*